Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλεται το 10% των ασθενών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 5%.

Τα παραπάνω σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Επικαλούμενος πρόσφατο πρόγραμμα για την πρόληψη των λοιμώξεων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως η ανακοίνωση των φορέων που συμμετείχαν (ΟΔΙΠΥ, ΕΟΔΥ) περισσότερο τρομάζει, παρά καθησυχάζει. Αναφέρει αναλυτικά:

"Ανακοινώθηκε ότι με αυτό το πρόγραμμα αποφεύχθηκε η λοίμωξη σε 500 ασθενείς, ότι αποφεύχθηκαν 60 θάνατοι από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Μελετήθηκαν μάλιστα συγκεκριμένοι τύποι όχι όλοι. Στο ίδιο διάστημα όμως εφαρμογής του προγράμματος είχαμε και 387 θανάτους νοσηλευόμενων ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα συγκεκριμένα 10 νοσοκομεία. Τι άλλο να ειπωθεί για να δούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να λάβουμε μέτρα";

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε με το πιο επίσημο τρόπο η τραγική πρωτιά της χώρας μας στην Ευρώπη σε προσβολές νοσηλευόμενων ασθενών και σε θανάτους από νοσοκομειακές λοιμώξεις.

"Έχουμε πάνω από 10% των νοσηλευόμενων ασθενών που προσβάλλεται από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%", σημειώνει, σχολιάζοντας τα ακόλουθα:

"Δεν πρόκειται να μειωθούν τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, εάν δεν λυθούν οι παθογένειες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα είναι δωρεά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Απαιτούνται μόνιμα μέτρα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας"

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως αιτίες που μας έχουν κάνει πρωταθλητές Ευρώπης στις ενδονοσοκομεισκές λοιμώξεις είναι οι εξής.

  • Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Ένας γιατρός, δύο νοσηλευτές για κλινικές με 40 νοσηλευόμενους ασθενείς και ταχυδακτυλουργοί να είναι δεν προλαβαίνουν να εφαρμόζουν μέτρα αντισηψίας.
  • Ελλειψη επαρκούς καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων των νοσοκομείων, λόγω ελλείψεων καθαριστριών ή πλημμελούς καθαριότητας από τους εργολάβους.
  • Προβλήματα στον ιματισμό, στρώματα.
  • 'Ελλειψη καθαριότητας σε κομοδίνα, κρεβάτια λόγω έλλειψης βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. 
  • Λειψά υλικά.
  • Νοσηλείες ασθενών σε ράντζα.
  • Νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές κλινικές λόγω έλλειψης παθολογικών κρεβατιών.

'Οπως αναφέρει, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θα επιτευχθεί μόνο με την αύξηση της χρηματοδότησης και της επαρκούς στελέχωσης των νοσοκομείων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eμβόλια Covid: Η GSK μηνύει τη Moderna για κλοπή της πατέντας mRNA
Γενετικοί παράγοντες είναι η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας [μελέτη]
Τι μπορεί να δείξει η μύτη για την υγεία μας