Αναπάντητα παραμένουν στους επιστήμονες ερωτήματα σε σχέση με τη διασπορά του στελέχους ΧΒΒ.1.5, γνωστού και ως Κράκεν.
Η συγκεκριμένη υπο-παραλλαγή της Όμικρον 2 έχει επικρατήσει στις ΗΠΑ (89,7%), με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να βρίσκεται στο 46%. Υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ισπανία (78%), στην Ιρλανδία (74%), στη Γαλλία (71%) και στην Ολλανδία (70%).
Στην Ελλάδα, το ποσοστό επικράτησης της Κράκεν βρίσκεται κοντά στο 33,5%, παρουσιάζοντας αυξομειώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σημειώνεται πως έχει υψηλό πλεονάκτημα διαφυγής από την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια και προηγούμενη νόσηση. Αυτό αποδίδεται στη σπάνια μετάλλαξη της ακίδας S486Ρ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς και άλλες παραλλαγές είχαν παρόμοιες αλλαγές, χωρίς να έχουν διασπαρεί σε ανησυχητικό βαθμό. Επικαλούμενοι πρόσφατη μελέτη, σημειώνουν πως το ΧΒΒ.1.5 δεν σχετίζεται με μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το προηγούμενο στέλεχος ΧΒΒ.1.
Διατηρούν, ωστόσο, ορισμένες επιφυλάξεις, σημειώνοντας πως απαιτούνται περαιτέρω εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνες, προκειμένου να διαλευκανθεί ο μηχανισμός της το πλεονέκτημα μετάδοσης που έχει. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη για οποιαδήποτε αλλαγή στη σοβαρότητα της λοίμωξης.
Δημ.Κ.
Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}