Ο εμβολιασμός κατά της CoViD 19 δεν έχει σημαντική επίδραση στην έμμηνο ρύση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ανασκόπησης με μετα-ανάλυση από το Γερμανικό Ινστιτούτο Paul-Ehrlich (PEI), η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό "Pharmacoepidemiology and Drug Safety".
Στο παρελθόν είχαν υπάρξει ύποπτες αναφορές για πιθανές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μετά τον εμβολιασμό κατά της CoViD. Η ανεπιθύμητη ενέργεια της βαριάς εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας αναφέρεται επίσης στις πληροφορίες προϊόντος των εμβολίων των παρασκευαστριών εταιρειών Pfizer/Biontech και Moderna.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε την προσθήκη τον Οκτώβριο του 2022 μετά την αξιολόγηση δεδομένων από μελέτες, αυθόρμητες αναφορές και ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τα δύο εμβόλια για την έμμηνο ρύση.
Στην τρέχουσα μετα-ανάλυση 12 μελετών, ο κίνδυνος αλλαγής της εμμήνου ρύσεως με τον εμβολιασμό ήταν 13% υψηλότερος από ό,τι χωρίς εμβολιασμό, αλλά η διαφορά δεν ήταν σημαντική. Στη μετα-ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 9 μελέτες.
5 μελέτες ανέφεραν επίσης υψηλή ροή αίματος λόγω του εμβολιασμού. Ο κίνδυνος ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερος από ό,τι για τις άλλες εμμηνορροϊκές αλλαγές που αναλύθηκαν - αλλά ακόμη και εδώ η διαφορά δεν ήταν σημαντική. Άλλοι παράγοντες που αναλύθηκαν ήταν η ακανόνιστη έμμηνος ρύση, η παρατεταμένη έμμηνος ρύση, ο παρατεταμένος έμμηνος κύκλος και ο πόνος.
Οι συγγραφείς τηε μελέτης, Frank Peinemann και Doris Oberle, θεωρούν ότι άλλοι παράγοντες ευθύνονται για τις παρατηρούμενες αλλαγές στην έμμηνο ρύση.
"Ορισμένες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν ανέφεραν ότι οι μεταβολές της εμμήνου ρύσεως ήταν πιο πιθανές σε γυναίκες με προηγούμενη μόλυνση από το CοViD, καπνίστριες και εκείνες που είχαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, είχαν κατάθλιψη, είχαν άγχος ή είχαν ιστορικό διαταραχών της εμμήνου ρύσεως", δήλωσαν οι Peinemann και Oberle.
"Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι οι αναφερόμενες αλλαγές ήταν παροδικές, μικρές και όχι σοβαρές". Οι αναφερόμενες αλλαγές δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό, υποστηρίζουν.
Οι δύο συγγραφείς συμπεριέλαβαν 21 συγκριτικές μελέτες στη βιβλιογραφική αναζήτηση με ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου 2023, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν έρευνες σε γυναίκες πριν ή χωρίς εμβολιασμό και μετά τον εμβολιασμό.
Πηγές:
Pharmacoepidemiology and Drug Safety
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας
Η μαγνητική τομογραφία στον προστάτη ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο [μελέτη]
Οι καλύτερες δίαιτες για το 2025