Αν νιώθετε ότι δεν έχετε φίλους ή αισθάνεστε μοναξιά... ακούγεται περίεργο, αλλά δεν είστε μόνοι. Ως ενήλικας, μπορεί να φαίνεται δύσκολο ή αδύνατο να δημιουργήσετε νέες σχέσεις, αλλά αν είστε πρόθυμοι να καταβάλετε την αναγκαία προσπάθεια, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε νέες σχέσεις.
Γιατί θεωρούμε ότι γίνεται πιο δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους όσο μεγαλώνουμε;
Είναι πολύ συνηθισμένο να χάνουμε φιλίες με το πέρασμα του χρόνου. Δεν είναι αναγκαστικό όλες να τελειώνουν με καυγάδες και εντάσεις - πολλές φορές δυο άτομα απλώς παίρνουν διαφορετικά μονοπάτια στην ζωή τους και σταδιακά περνούν όλο και λιγότερο χρόνο μαζί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα "κενά" που αφήνουν αυτές οι φιλίες στη ζωή μας δεν μπορούν να καλυφθούν. Ή, σε περιπτώσεις που κάποιος χάνει μία πολύ σημαντική ή μακροχρόνια φιλία, ότι δεν θα ξαναβρεί κάτι ανάλογο.
Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να νομίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει. Και, ως ένα σημείο, έχουμε δίκιο: Κανένας δεν μπορεί (και δεν πρόκειται) να μας καταλάβει απόλυτα. Αλλά ακόμα και οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι δεν έφτασαν να μας καταλαβαίνουν καλά εν μια νυκτί. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο, προσπάθεια και επικοινωνία και από τις δύο πλευρές.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο φόβος της απόρριψης παίζει μεγάλο ρόλο στο να μην προσεγγίσουμε άτομα που μας ενδιαφέρουν και θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα - και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην ερωτική μας ζωή. Ο φόβος ότι θα μας κρίνουν ή ότι θα φανούμε περίεργοι είναι εξαιρετικά συνηθισμένος στις νέες γνωριμίες - κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι και συστατικό μιας νέας γνωριμίας, μέχρι να σπάσει ο πάγος με τη δημιουργία κοινών στιγμών, αστείων και αναμνήσεων.
Αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα αν, κατά τη διάρκεια μιας καινούριας γνωριμίας, "παγιδευόμαστε" στο μυαλό μας προσπαθώντας να φανούμε σωστοί ή μετρώντας τα λόγια μας για να μην παρεξηγηθούμε. Όσο το κάνουμε αυτό, μπορεί να μην ακούμε στην πραγματικότητα αυτά που μας λέει το άλλο άτομο, με αποτέλεσμα η σχέση να είναι δύσκολο να εξελιχθεί.
Αν μπορεί να σας βοηθήσει η γνώση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι - ναι, ακόμα και όσοι φαίνονται πολύ χαλαροί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση - έχουν λίγο-πολύ την ίδια ανασφάλεια όταν βρίσκονται γύρω από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, αυτό θα είναι πολύ καλό. Θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμοι και να βρεθείτε όντως στη στιγμή, χωρίς τον φόβο ή τα υποθετικά σενάρια που μπορεί να προκαλέσει το στρες σε τέτοιες στιγμές.
Τέλος, αν αισθάνεστε παράλληλα ότι δεν χρειάζεστε φίλους (ακόμα και αν υπάρχει το συναίσθημα της μοναξιάς κάπου μέσα σας) ή ότι οι άνθρωποι σάς απογοητεύουν και είναι καλύτερο να μην ασχολείστε, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα, κανονικοποιείτε στο μυαλό σας τη μοναξιά, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό και πικρία και αλλάζει ο τρόπος που βλέπετε τον κόσμο. Και αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα μπορούμε να βγούμε.
Αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για να προσεγγίσετε και να καταλάβετε τους άλλους ανθρώπους, όπως και για να νιώσετε περισσότερη εμπιστοσύνη και να διαχειριστείτε τα συναισθήματα της καχυποψίας και της μοναξιάς, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}