Η ναρκισσιστική διαταραχή απασχολεί όλο και περισσότερο την δημόσια συζήτηση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και συμπεριφορές, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπαρκτή διαταραχή με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για το αν κάποιος μπορεί να λάβει διάγνωση. Πολλές φορές, οι συζητήσεις για αυτήν αναφέρονται σε ναρκισσιστικές τάσεις που μπορεί να έχει ένα άτομο, ή – ακόμα πιο απλά – μπορεί πολλές γενικότερες κακές συμπεριφορές σε διαπροσωπικό πλαίσιο να μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του ναρκισσισμού.

Αυτό, δυστυχώς, δεν βοηθά την κατάσταση να γίνει πιο ξεκάθαρη.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ένας γονιός που δεν διαγνώστηκε ποτέ αλλά είχε τάσεις για τέτοια συμπεριφορά, μπορεί να δημιουργήσει τραύμα,  το οποίο το παιδί καλείται να ξεπεράσει στην ενήλικη ζωή του. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η συγχώρεση είναι αναγκαία

Και δεν το λέμε καν για φιλοσοφικούς ή ηθικούς λόγους – π.χ. “Το αίμα νερό δε γίνεται” και άλλα τέτοια. Το εννοούμε για το πόσο πιο ελαφριά θα νιώσετε μετά ολόκληρη την ύπαρξή σας. Ακόμα και αν το τραύμα που σάς έχει προξενήσει ένας γονιός είναι αρκετά σημαντικό για να μην τον θέλετε πλέον στη ζωή σας, η συγχώρεση είναι κάτι που κάνετε για εσάς, όχι για εκείνον. Συγχωρείτε και μετά είναι πιο εύκολο να πετάξετε από πάνω σας τον πόνο του τραύματος. Είναι αρκετές οι έρευνες που έχουν δείξει ότι το αίσθημα της συγχώρεσης μπορεί να σάς φέρει βελτίωση στα ζητήματα θυμού, άγχους και κατάθλιψης, όπως και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία σας.

Σπάστε τον κύκλο του τραύματος

Πολλές φορές, η λάθος συμπεριφορά ενός γονιού προκύπτει από τις λάθος συμπεριφορές που έζησε και εκείνος ως παιδί. Συνθήκες όπως η λεκτική κακοποίηση και κάθε μορφή βίας μπορούν να είναι κληρονομικές. Το να αναγνωρίσετε αυτό το γεγονός θα σας βοηθήσει να σπάσετε τον κύκλο. Δεν χρειάζεται ούτε να επαλάβετε αυτές τις συμπεριφορές μεγαλώνοντας, ούτε και να εξακολουθείτε να τις δέχεστε σαν να είστε ένα άβουλο πλάσμα.

Φροντίστε το παιδί που έχετε μέσα σας

Κάθε παιδί που έχει βιώσει ένα τραύμα λόγω του οικογενειακού του περιβάλλοντος μπορεί να το κουβαλάει σε μεγαλύτερη ηλικία, και να υπάρχουν εκφάνσεις της  παιδικής του ηλικίας που δεν έζησε ποτέ, ή που τις έζησε με εντελώς λάθος τρόπο. Αυτή η αίσθηση απώλειας μπορεί να γίνει ανυπόφορη και πολύ ισχυρή αν δεν την αποδεχτείτε. Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, αλλά έχετε την υπόλοιπή σας ζωή μπροστά σας για να καλύψετε τα κενά και για να γίνετε ακόμα καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Και το μικρό παιδί μέσα σας μάλλον θα σταματήσει να νιώθει τόσο πληγωμένο. Έχουμε γράψει πιο αναλυτικά για το πώς θα το κάνετε αυτό εδώ. https://www.iatronet.gr/article/127740/to-paidi-mesa-mas-kai-pos-tha-to-vohthhsoyme

Μάθετε περισσότερα για τη ναρκισσιστική διαταραχή

Για παράδειγμα, το πώς οι άνθρωποι με ναρκισσιστικές τάσεις μπορούν να αντιδρούν υπερβολικά σε πράγματα, και πώς (κατά βάθος) οι συμπεριφορές τους δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνουμε προσωπικά, αλλά αποστασιοποιημένα και με λογική. Μπορείτε να έχετε κατά νου πιθανούς τρόπους που αυτό το άτομο μπορεί να έχει για να σας μεταχειρίζεται, και να αντιστέκεστε σε αυτές τις προσπάθειες. Αν ο ναρκισσισμός του γονέα, για παράδειγμα, εκφραζόταν μέσα από τεράστιες απαιτήσεις από το παιδί του, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε σας ζητάει κάτι υπερβολικό και να μπορείτε να θέσετε όρια.

Επενδύστε στις υγιείς σας σχέσεις

Η σχέση σας με τους γονείς σας – ναι, όσο στενή και άρρηκτη κι αν μοιάζει να είναι – εν τέλει δεν είναι η μοναδική σας σχέση. Για την ακρίβεια, το πρότυπο ενός ανθρώπου που μεγαλώνει με υγιή τρόπο είναι να χτίζει τη δική του κοινότητα ανθρώπων γύρω του και να στηρίζεται όλο και λιγότερο από τους γονείς του. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο – ειδικά αν βάλουμε στην εξίσωση κοινωνικούς ή οικονομικούς παράγοντες, που θα μπλέξουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίζετε με τη γνώση ότι τα λάθη των γονιών σας δεν έχουν κανένα λόγο να επαναληφθούν μέσα από εσάς. Και αυτό είναι κάτι που περνάει από το χέρι σας, με τρόπους μικρούς ή μεγάλους. Κανένα βήμα προς την ανεξαρτησία και την ψυχική ισορροπία δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύ μικρό· είναι όλα βήματα μπροστά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια