Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού με πλήρη λιπαρά σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες με προδιαβήτη. Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει την εργασία της την τρέχουσα εβδομάδα στο American Physiology Summit.
Καθώς η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνεχίζουν να είναι μια αυξανόμενη επιδημία, στις ΗΠΑ πολλοί εθνικοί οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι, ως μέρος μιας «υγιεινής για την καρδιά διατροφής. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι -σε αντίθεση με τα μηνύματα που λαμβάνει συχνά το κοινό σχετικά με το διατροφικό λίπος, την αύξηση βάρους και τις χρόνιες ασθένειες- τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι ευεργετικά για τη γλυκόζη στο αίμα και τον μεταβολισμό του λίπους.
Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ενηλίκων εθελοντών μεταξύ 45 και 75 ετών. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με προδιαβήτη -ένα άτομο είχε διαβήτη τύπου 2- με μέσο επίπεδο γλυκόζης αίματος νηστείας 101,1 mg/dL.
Σε αυτή τη μελέτη, οι εθελοντές για 3 εβδομάδες έτρωγαν τρεις μερίδες απλό, πλήρες γιαούρτι κάθε μέρα. Οι ίδιοι εθελοντές έτρωγαν τρεις μερίδες γιαούρτι χωρίς λιπαρά καθημερινά κατά τη διάρκεια μιας διαφορετικής περιόδου τριών εβδομάδων. Η ποσότητα του γιαουρτιού που καταναλωνόταν καθημερινά διέφερε για κάθε άτομο με βάση τις ατομικές του ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, ήταν 510 γραμμάρια γιαούρτι κάθε μέρα. Ενώ οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν τη δίαιτα με πλήρη λιπαρά, κατανάλωναν 17 γραμμάρια λιπαρών από γαλακτοκομικά την ημέρα.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μετά τη δόση του γιαουρτιού με πλήρη λιπαρά της μελέτης, τα μέσα επίπεδα γλυκόζης νηστείας των συμμετεχόντων μειώθηκαν στα 97,7 mg/dL, που θεωρείται στο «φυσιολογικό» εύρος.
Ερευνήτρια δήλωσε ότι «Αυτή η έρευνα είναι μέρος ενός αυξανόμενου όγκου στοιχείων που έρχονται σε αντίθεση με το τρέχον περιεχόμενο των διατροφικών συστάσεων των εθνικών και διεθνών υγειονομικών αρχών για την επιλογή γαλακτοκομικών με χαμηλά ή μη λιπαρά, αντί για γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά». «Ελπίζουμε αυτή η πιλοτική δοκιμή θα χρησιμεύσει ως ώθηση για περαιτέρω έρευνα ώστε να αποσαφηνιστεί πραγματικά η σχέση μεταξύ της πρόσληψης λίπους στα γαλακτοκομικά και του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα».
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}