Αυτό που τρώμε θα μπορούσε να επηρεάζει το πότε πάμε για ύπνο, σύμφωνα με νέα έρευνα σε αθλήτριες. Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν την έρευνα στο American Physiology Summit, την τρέχουσα εβδομάδα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι αθλήτριες που κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες και βιταμίνες B12 και C έτειναν να πηγαίνουν για ύπνο πιο νωρίς και να ξυπνούν πιο νωρίς από αυτές που κατανάλωναν λιγότερες από αυτές τις ουσίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι θρεπτικές ουσίες θα μπορούσαν να αυξάνουν τη σύνθεση ζωτικής σημασίας βιταμινών που ρυθμίζουν τον ύπνο, όπως σεροτονίνη και μελατονίνη.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες 23 γυναικών που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Φορούσαν έξυπνο δαχτυλίδι που παρακολουθούσε τον ύπνο τους για 31 συνεχόμενες νύχτες κατά την ανταγωνιστική σεζόν. Τις τελευταίες 3 ημέρες της αξιολόγησης οι αθλήτριες κατέγραψαν τη διατροφική τους πρόσληψη.
Η ανάλυση έδειξε σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης θρεπτικών ουσιών και ώρα ύπνου αλλά όχι διάρκειά του.
Εδειξε επίσης ότι οι περισσότερες αθλήτριες κοιμόνταν 7-8 ώρες το βράδυ και πληρούσαν τις διατροφικές συστάσεις για πολλές βιταμίνες. Όμως περίπου οι μισές είχαν έλλειψη βιταμίνης Α και Κ καθώς και πρωτεΐνης και σχεδόν όλες δεν πέτυχαν να καταναλώνουν τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D και υδατανθράκων.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ερμηνευτούν ως αιτιατή σχέση αλλά να δείξουν πώς διάφορες πτυχές της υγείας μπορούν ταυτόχρονα να συμβάλλουν στο δυναμικό επίδοσης και ανάρρωσης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}