Δεν είναι άγνωστο το γεγονός ότι το χρόνιο, ανεξέλεγκτο στρες θα αρχίσει να "χτυπάει" και το σώμα μας πέρα από την διάθεση. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, το χρόνιο στρες οδηγεί σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης (της ορμόνης που εκκρίνεται όταν είμαστε σε στρες) καθώς και σε προβλήματα με τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Τα προβλήματα κορτιζόλης και φλεγμονής οδηγούν σε οξειδωτικό στρες, βλάβες από ελεύθερες ρίζες, κυτταρικό τραυματισμό ή γήρανση και εκφυλισμό των ιστών, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν με την σειρά τους σε χρόνιο πόνο.
Συνολικά, το άγχος μπορεί να συνδεθεί με τον πόνο στην μέση με διάφορους τρόπους:
Μυϊκή ένταση: Το στρες μπορεί να προκαλέσει ένταση στους μύες της πλάτης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο.
Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο: Το άγχος μπορεί να κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στον πόνο.
Φλεγμονή: Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μέσης.
Κακή στάση του σώματος: Όταν είστε αγχωμένοι, αναπνέετε πιο κοφτά και οι ώμοι σας καμπουριάζουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και καταπόνηση στη μέση και στο άνω μέρος της πλάτης σας.
Μειωμένη ροή αίματος: Σε περιόδους στρες, τα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος στους μύες της μέσης, προκαλώντας πόνο.
Ο πόνος που προκαλείται από το στρες διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά, ανάλογα με τη θέση του.
Ο πόνος στη μέση συχνά χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία ή μυϊκούς σπασμούς και μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στα πόδια ή τους γλουτούς. Αντίθετα, ο πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή μαχαιρώματος ή αίσθημα σφιξίματος ή πίεσης μεταξύ των ωμοπλάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα χέρια ή στο στήθος.
Αυτά είναι μερικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο πόνος στην μέση ή στην πλάτη σας σχετίζεται με το άγχος:
Σωματικό και συναισθηματικό στρες: Αν έχετε βιώσει μεγάλη σωματική ή συναισθηματική καταπόνηση, όπως από μια απαιτητική δουλειά ή μια δύσκολη σχέση, ο πόνος στην πλάτη σας μπορεί να σχετίζεται με το άγχος.
Σταδιακή έναρξη: Αν ο πόνος στην πλάτη σας έχει αναπτυχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου και όχι ξαφνικά, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι προκαλείται από ένταση που σχετίζεται με το στρες στους μύες σας.
Έλλειψη άλλων συμπτωμάτων: Αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία και ο πόνος σας δεν είναι έντονος, μπορεί να οφείλεται στο στρες.
Πόνος που έρχεται και φεύγει: Ο πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να έρχεται και να φεύγει ανάλογα με τα επίπεδα άγχους σας, ενώ ο πόνος που προκαλείται από τραυματισμό ή κάποια πάθηση είναι πιθανό να είναι πιο σταθερός.
Βελτίωση με τεχνικές διαχείρισης του στρες: Αν ο πόνος σας βελτιώνεται με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως η άσκηση ή η βαθιά αναπνοή, μπορεί να σχετίζεται με το στρες.
Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από τους μυϊκούς πόνους λόγω στρες;
*Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής.
*Η εφαρμογή θερμότητας στην περιοχή που πονάει μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στη μείωση του πόνου.
*Το μασάζ στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης και στη μείωση του πόνου. Μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές αυτομασάζ ή να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία θεραπευτή.
*Οι διατάσεις που στοχεύουν το κάτω μέρος της πλάτης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της έντασης στους μύες της πλάτης σας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}