Ερευνητές στη Φινλανδία ανακάλυψαν ότι όταν άνθρωποι με πόνο στη μέση κάθονταν έστω και λίγο λιγότερο κάθε ημέρα, ο πόνος στη μέση τους ήταν λιγότερο πιθανοί να εξελιχθεί το επόμενο εξάμηνο.

Ο Jooa Norha, του University of Turku, δήλωσε ότι αν κάποιος έχει τάση για πόνο στη μέση ή για υπερβολική καθιστική ζωή και ανησυχεί για την υγεία της μέσης του, μπορεί να προσπαθήσει να βρει τρόπους μείωσης της καθιστικής ζωής στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο του.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για την επίδραση της παρατεταμένης καθιστικής ζωής στην υγεία της μέσης και στον πόνο.

Ζήτησαν από 64 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου να μειώσουν τον χρόνο που περνούσαν καθήμενοι κάθε ημέρα κατά 40 λεπτά.

Ολοι είχαν κάποιου βαθμού πόνο στη μέση, στην έναρξη της έρευνας.

Μετά από 6 μήνες, η ένταση του πόνου στη μέση αυξήθηκε σημαντικά περισσότερο στην ομάδα ελέγχου έναντι της ομάδας παρέμβασης, στην οποία η ένταση του πόνου στη μέση έμεινε αμετάβλητη.

Οι συμμετέχοντες ήταν αρκετά φυσιολογικοί μεσήλικες, που κάθονταν πολύ, ασκούνταν λίγο και είχαν αυξήσει το βάρος τους.

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αλλά και  πόνου στη μέση.

Δεν είναι σαφές πώς η αύξηση της δραστηριότητας μειώνει τον πόνο στη  μέση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τους μυς της μέσης των συμμετεχόντων αλλά δεν παρατήρησαν ότι οι αλλαγές στον πόνο στη μέση συνδέονταν με αλλαγές στην υπερβαρία ή τον μεταβολισμό της  γλυκόζης στους μυς της μέσης.

Ο Norha δήλωσε ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή περισσότερη έντονη άσκηση είναι καλύτερα από το να είναι απλώς κάποιος όρθιος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο BMJ Open.

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΑΧΕΠΑ: Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στο σπίτι
Χούμους: Υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά
Πνευμονιόκοκκος: Υποτιμάται ο κίνδυνος για την καρδιά [έρευνα]