Φυτοφαγική και vegan διατροφή συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα, αναφέρει ανάλυση όλων των ενδείξεων από τυχαιοποιημένες έρευνες που δημοσιεύτηκαν σπό το 1982.
Οι συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των μπλοκαρισμένων αρτηριών- επομένως περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως εγκεφαλικό και έμφραγμα. Οι ερευνητές εξέτασαν 30 δοκιμές με 2.372 συμμετέχοντες, που δημοσιεύτηκαν από το 1982 έως το 2022.
Η Ruth Frikke-Schmidt, του Rigshospitaletστην Κοπεγχάγη, και οι Caroline Amalie Koch και Dr Emilie Westerlin Kjeldsen, ανακάλυψαν ότι οι παραπάνω διατροφές συνδέονταν με 14% μείωση των λιποπρωτεινών που αποφράσσουν τις αρτηρίες, όπως υπεδείκνυε η apoB. Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της επίδρασης από λήψη στατινών και θα οδηγούσε σε 7% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε κάποιον που ακολουθούσε φυτοφαγική διατροφή για 5 χρόνια.
Οι στατίνες είναι ανώτερες από τη φυτοφαγική διατροφή στη μείωση των λιπιδίων και της χοληστερόλης. Όμως, η μια αγωγή δεν αποκλείει την άλλη και ο συνδυασμός πιθανόν έχει συνεργατικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε ακόμα πιο ωφέλιμη επίδραση.
Διαπιστώθηκαν παρόμοια αποτελέσματα σε διάφορες ηπείρους, ηλικίες, ΔΜΣ και ανθρώπους με διαφορετική κατάσταση υγείας.
Οι συμμετέχοντες στις 30 έρευνες ακολουθούσαν είτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή είτε συνέχισαν με διατροφή που περιλάμβανε κρέας και γαλακτοκομικά. Η διάρκεια του χρόνου της διατροφής ήταν από 10 ημέρες έως 5 χρόνια, με μέσο όρο τις 20 εβδομάδες.
Σε σύγκριση με ανθρώπους που έτρωγαν τα πάντα, όσοι ακολουθούσαν φυτοφαγική διατροφή είχαν κατά μέσον όρο μείωση 7% στην ολική χοληστερόλη, από τα επίπεδα που μετρήθηκαν στην έναρξη, 10% μείωση στη χοληστερόλη LDL και 14% μείωση στα επίπεδα apoB.
Πηγές:
European Heart Journal
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}