Ανάσα ζωής σε περισσότερους από 300 Έλληνες, που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, έχει προσφέρει ένα πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο. Το νέο σκεύασμα, που επιτυγχάνει για πρώτη φορά υψηλή ακρίβεια στη διάγνωση της νόσου, χορηγείται με επιτυχία ήδη σε 7 μεγάλα κέντρα όλης της χώρας.
Ειδικότερα, το ραδιοφάρμακο, που παράγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, προσφέρεται στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα: Ευαγγελισμός, Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Υγεία, Ιατρικό Αθηνών και Βιοϊατρική Αθήνας, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγησή του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.
Το ραδιοφάρμακο φέρει την ονομασία PróstaLumin και διατίθεται στη μορφή ενέσιμου διαλύματος που χρησιμοποιείται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (εξέταση PETscan). Όταν το ραδιοφάρμακο χορηγείται στον ασθενή, συνδέεται με το ειδικό προστατικό αντιγόνο μεμβράνης (PSMA) και προσλαμβάνεται από τα κύτταρα, ενώ εκπέμπει επίσηςακτινοβολία, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με σάρωση PET. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι γιατροί μπορούν να δουν πού βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό.
Έτσι, για πρώτη φορά, διατίθεται μία αναίμακτη και μη επεμβατική εξέταση, που προσφέρει στους γιατρούς και τους ασθενείς τη δυνατότητα εξαιρετικής ακρίβειας στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε όλη την πορεία της νόσου. Ειδικότερα, το νέο σκεύασμα χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί:
- Εάν ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες και άλλους ιστούς, εκτός του προστάτη πριν από την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής
- Εάν η νόσος έχει υποτροπιάσει σε ασθενείς των οποίων τα επίπεδα του PSA (ειδικού προστατικού αντιγόνου) στο αίμα αυξάνονται μετά από προηγούμενη θεραπευτική αγωγή.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται από 3.200 έως 3.400 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη. Από αυτές:
- Το 65% - 70% των νέων περιπτώσεων οδηγούνται σε ριζική προστατεκτομή.
- Το υπόλοιπο 30% - 35% των νέων διαγνώσεων παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση (φαρμακευτική αγωγή).
Το 40% των νέων διαγνώσεων θα παρουσιάσει μετά από χρόνια βιοχημική υποτροπή της νόσου και από αυτούς άλλο περίπου 40% θα εμφανίσουν επίσης μετά από μακρόχρονη εξέλιξη ορμονοάντοχο (ευνουχοάντοχο) καρκίνο του προστάτη.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}