Σχεδόν δύο μήνες μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σκιαγραφεί το σημερινό "πρόσωπο" του κορωνοϊού, στέλνοντας το μήνυμα της επαγρύπνησης και της συνέχισης της στενής επιτήρησής του, όπως και των ιών της γρίπης και του RSV.
Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής που διεξάγεται στο Βόλο, και απαντώντας σε ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τον κίνδυνο ανάδυσης μιας υποτιθέμενης "νόσου Χ", τόνισε πως μεγαλύτερη απειλή κατά τον ίδιο είναι η πτώση της εμπιστοσύνης του ανθρώπου στον εμβολιασμό. Επικαλέστηκε στοιχεία της UNICEF που δείχνουν πτώση κατά 44% της εμπιστοσύνης στον παιδικό εμβολιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που ευτυχώς, όπως παρατήρησε, δεν έχει αγγίζει ακόμα την πατρίδα μας. Χαρακτήρισε, πάντως, ως "σενάριο τρόμου, χειρότερο από οποιαδήποτε δυνητική νόσο Χ", την επαναφορά ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολυομυελίτιδα.
Τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας
Τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι γίνονται επιδημίες σε διάφορα μέρη του κόσμου ανά 2 με 3 μήνες, οι οποίες, όπως παρατήρησε ο καθηγητής - όσο περνάει ο καιρός είναι μικρότερες σε εύρος και σχετίζονται με μικρότερα ποσοστά νοσηλείας, νοσηλείας σε ΜΕΘ και θανάτων. Αυτό βλέπουμε και στην Ελλάδα και οφείλεται στην υβριδική ανοσιακή απάντηση που έχει αποκτήσει ο οργανισμός.
"Σήμερα, ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και έχει μεγαλύτερη δεσμευτική ικανότητα για τον ACE2 υποδοχέα. Αν θα αλλάξει ο ιός και γίνει περισσότερο λοιμογόνος, δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε, και γι΄αυτόν τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο κ.Τσιόδρας και πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή: «Η μοριακή ιολογία και η επιτήρηση των στελεχών πρέπει να συνεχιστεί, και πρέπει αυτή να συνδυαστεί με την κατάλληλη επιτήρηση των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία γίνεται πλέον όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για τη γρίπη και τον RSV, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως βρεθήκαμε στην πανδημία τέλος 2019, αρχές του 2020", είπε.
"Το εμβόλιο αδικείται"
Ως προς την αντιμετώπιση του ιού, που στη σημερινή του μορφή πλήττει κυρίως μεγάλης ηλικίας άτομα και ασθενείς με υποκείμενη νόσο, συνέστησε εγρήγορση των γιατρών για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ταυτόχρονα με την πρόληψη, που από το ερχόμενο φθινόπωρο θα περιλαμβάνει νέο εμβόλιο. "Το εμβόλιο, το οποίο νομίζω ότι αδικείται, προστατεύει έναντι του θανάτου, παρέχοντας καλύτερη προστασία από το εμβόλιο της γρίπης", τόνισε.
Συνέστησε γρήγορο διαγνωστικό έλεγχο με τη συμπτωματολογία σε άτομα αυξημένου κινδύνου, και επανάληψη του τεστ αν είναι αρχικά αρνητικό. Αν είναι θετικό, να ερμηνεύεται ως βέβαιο και να ζητείται γρήγορα ιατρική βοήθεια. Διαπίστωσε πως υπάρχει τεράστια υποχρησιμοποίηση των φαρμάκων – "χθες έγραψα τρεις συνταγές", είπε χαρακτηριστικά- και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν περισσότερο τα φάρμακα, περιλαμβανομένου του χαπιού της νιρματρελβίρης επί ενδείξεων σε αυξημένου κινδύνου πληθυσμούς, και της ενδοφλέβιας ρεμδεσιβίρης όταν υπάρχει αντένδειξη.
"Ο κύριος κίνδυνος είναι να χαθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Εμείς πρέπει να παίξουμε τον ρόλο μας σαν γιατροί, σαν επιστήμονες, ώστε να μη συμβεί, λόγω της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων", επανέλαβε.
Πόσο άλλαξαν τα συμπτώματα
Αναφερόμενος στην υποπαραλλαγή ΧΒΒ 1.5. ("Κράκεν") που επικρατεί σήμερα με πάνω από 80% στα περισσότερα κράτη του κόσμου, ο καθηγητής σημείωσε ότι έχει πλεονέκτημα επιβίωσης της τάξης του 150% σε σχέση με την προηγούμενη παραλλαγή, αυξημένη μεταδοτικότητα, λοιμογονικότητα και ανοσιακή διαφυγή σε σχέση με προηγούμενες.
"Δεδομένα του CDC που έχουμε επιβεβαιώσει και στην Ελλάδα, δείχνουν ότι είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος κίνδυνος στα άτομα άνω των 80 ετών σε σχέση με τις ηλικίες 17-30. Ιατρικές υποκείμενες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η χρόνια νεφροπάθεια, η παχυσαρκία, όταν αθροίζονται συμβάλλουν στον υψηλότερο κίνδυνο, όπως επίσης ο μη εμβολιασμός και η ανοσοκαταστολή", υπογράμμισε.
Η επικράτηση των υποπαραλλαγών της Όμικρον έχουν επιφέρει και αλλαγές στη συμπτωματολογία της νόσου. Σήμερα παρατηρείται λιγότερος πυρετός σε σχέση με τις πρώτες φάσεις της πανδημίας, αύξηση της φαρυγγαλγίας και μείωση της ανοσμίας.
"Επίσης, έχουμε μικρότερη περίοδο νόσου, πιθανώς και μεταδοτικότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα μεταδοτικό στέλεχος, η νόσος περιορίζεται πιο γρήγορα από την υβριδική ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού, το οποίο οδηγεί και σε μικρότερα ποσοστά προσβολής στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και μείωση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο".
Long COVID
Για το μετά-COVID σύνδρομο, ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε ότι έχουμε δύο κύριους φαινότυπους: Ο πρώτος, μετά από βαριά νόσο, φαίνεται ότι εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες, ενώ ο δεύτερος, μετά από ήπια νόσο, πλήττει με μεγαλύτερη συχνότητα τις γυναίκες.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του διάσημου τραγουδιστή Ρόμπι Γουίλιαμς, ο οποίος πριν από λίγες μέρες αναγκάστηκε να διακόψει τη συναυλία του λόγω συμπτωμάτων Long COVID, παρατήρησε πως "το πράγμα φαίνεται ότι είναι καλύτερο με την Όμικρον", και κατέληξε πως απαιτείται να γίνουν περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του συνδρόμου.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}