"Αιμορραγία" διαρκείας προκαλούν στο ΕΣΥ οι αποχωρήσεις προσωπικού. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις θα καλύψουν απλά τα κενά που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες και εφόσον υλοποιηθούν άμεσα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, επικαλείται επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχουν αποχωρήσει 10.000 εργαζόμενοι από το ΕΣΥ.
"Με βάσει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των αποχωρήσεων είναι ρεκόρ από τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας", τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο (φωτογραφία), από τους 10.000 που αποχώρησαν, ορισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι πήγαν να εργαστούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.
Όπως εξηγεί, οι μαζικές αυτές αποχωρήσεις οφείλονται στις χαμηλές αμοιβές των υγειονομικών, στις συνθήκες εργασίας, στον εμπαιγμό του κράτους για τη μονιμοποίηση των 20.000 συμβασιούχων και στη μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως δεν είναι μακριά η ώρα που νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και σταθμοί ΕΚΑΒ θα βάλουν "λουκέτο", όχι γιατί δεν γίνονται προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, αλλά επειδή δεν ενδιαφέρεται κανένας να εργαστεί στο ΕΣΥ, λόγω πενιχρών απολαβών.
"Ποιος γιατρός θα εργαστεί με 1.850 ευρώ το μήνα, ποιος νοσηλευτής ή διασώστης με 800 ευρώ και ποιος τραυματιοφορέας για 650 ευρώ και μάλιστα μακριά από τον τόπο κατοικίας του;", αναρωτιέται.
Τονίζει πως τα 50 ευρώ τον μήνα, που εξαγγέλθηκαν με το νέο μισθολόγιο, δεν αποτελούν επαρκές κίνητρο για να αναστραφεί η κατάσταση: "Ποιός νοσηλευτής ή διασώστης μπορεί να ζήσει σε νησί με 850 ευρώ το μήνα; Δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι", τονίζει, για να σημειώσει:
"Φεύγουν γιατροί, νοσηλευτές για το εξωτερικό και σε 7 χρόνια θα βγάλουν τα χρήματα που θα κέρδιζαν εδώ σε 40 χρόνια. Εκεί θα έχουν ταυτόχρονα φορολογικές ελαφρύνσεις, οικογενειακές διευκολύνσεις και εισιτήρια δωρεάν για τη πατρίδα".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}