Δύο κρούσματα αλλαντίασης σε άτομα που είχαν επισκεφθεί την Ισπανία και είχαν καταναλώσει ομελέτα με πατάτα, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές υγειονομικές αρχές. Τρεις μέρες αργότερα, οι ισπανικές αρχές ανέφεραν δύο κρούσματα σε Ισπανούς πολίτες στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια, οι οποίοι είχαν καταναλώσει το ίδιο προϊόν.
Μέχρι χθες, είχαν αναφερθεί συνολικά πέντε επιβεβαιωμένα και δύο πιθανά κρούσματα αλλαντίασης, έπειτα από κατανάλωση συσκευασμένων προϊόντων ομελέτας με πατάτα, όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Είχαν καταναλώσει διαφορετικές μάρκες από συσκευασμένες ομελέτες που είχαν αγοραστεί από σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Σε τέσσερις περιπτώσεις, ο παραγωγός του προϊόντος ήταν ο ίδιος.
Το παθογόνο ή οι τοξίνες του δεν έχουν βρεθεί στα ύποπτα προϊόντα ή στους χώρους παραγωγής τους, αλλά οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Ως προληπτικό μέτρο, η εταιρεία ανακάλεσε οικειοθελώς τα προϊόντα, διέκοψε την παραγωγή και ενημέρωσε τους καταναλωτές να επιστρέψουν όλα τα ύποπτα προϊόντα που μπορεί να είχαν αγοράσει.
Τρία από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Ως πιθανά, χαρακτηρίζονται τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα συμβατά για αλλαντίαση και έχουν επιδημιολογική σύνδεση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, οι ημερομηνίες έναρξης της νόσου κυμαίνονται από τις 21 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου και οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 23 έως 61 ετών. Το 2021, είχαν αναφερθεί στην Ευρώπη 82 κρούσματα αλλαντίασης, εκ των οποίων τα 10 στην Ισπανία, με ποσοστό θνησιμότητας 7,5%.
Τι είναι
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).
Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως "χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση".
Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.
Δημ.Κ.
Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}