«Το Χαμόγελο του Παιδιού» που το Α’ Εξάμηνο του 2023 κατάφερε στον τομέα της Υγείας και υποστήριξε 8.769 παιδιά με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας, παραθέτει παρακάτω 4 ιατρικές συμβουλές για το πώς να απολαύσετε με τα παιδιά σας, την εποχή αυτή, με ασφάλεια:
- Προστατεύστε το ευαίσθητο παιδικό δέρμα.
Τα ηλιακά εγκαύματα είναι ο μεγάλος κίνδυνος του καλοκαιριού και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά. Είναι σημαντικό τις ώρες ηλιοφάνειας, να προστατεύετε το δέρμα του παιδιού σας με αντιηλιακό.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με δείκτη τουλάχιστον 15 έως 50 SPF (το οποίο να αναγράφει προστασία τόσο από UVA όσο και από UVB). Να θυμάστε:
- Να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες, ή νωρίτερα αν το παιδί έχει κολυμπήσει, ιδρώσει ή σκουπιστεί.
- Η χρήση ρούχων με αντιηλιακή προστασία παρέχουν επιπλέον προστασία.
- Η χρήση αντηλιακού σε βρέφη κάτω των 6 μηνών (που ούτως ή άλλως θα πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο) δε συνιστάται.
- Προστατέψτε τα παιδιά σας, χρησιμοποιώντας ελαφριά ένδυση, καπέλα και ομπρέλες σκίασης.
- Ακόμη και όταν παίζουν στη σκιά το καλοκαίρι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό.
- Ελαχιστοποιήστε όσο μπορείτε την έκθεση στον ήλιο, τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία (UV index) είναι δυνατότερη (10:00π.μ. με 16:00μ.μ.) και χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου με σωστές προδιαγραφές από τη βρεφική ηλικία (με τουλάχιστον 99% UV προστασία).
2. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση!
Όταν μιλάμε για υψηλές θερμοκρασίες, η ενυδάτωση είναι το κλειδί και όχι μόνο όταν τα παιδιά σας τρέχουν ή είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
- Κρατήστε τα ενυδατωμένα όλες τις στιγμές, ειδικά πριν από κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα.
- Αποφύγετε φρουτοχυμούς, ανθρακούχα ή ενεργειακά ποτά. Το νερό, είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για παιδιά άνω του 1 έτους, ενώ για τις μικρότερες ηλικίες το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα σε σκόνη αν δε θηλάζουν, είναι προτιμότερα.
- Διαλέξτε μαζί το μπουκάλι του νερού του παιδιού, επιλέξτε αστεία επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και φτιάξτε μαζί παγάκια με αστεία σχήματα (αναζητήστε παγοθήκες σιλικόνης με σχήματα). Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό παγωμένα φρούτα (τα οποία πριν καταψύξετε έχετε πλύνει σχολαστικά),και φυσικά δώστε το καλό παράδειγμα!
3. Ασφάλεια στο νερό - Μάθετε βασικές πρώτες βοήθειες
Καλοκαίρι χωρίς παιχνίδι στο νερό δε γίνεται. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται θάνατοι από πνιγμό κατά μέσο όρο περίπου 10 παιδιών και εφήβων.
Οι γονείς ή οι φροντιστές ενός παιδιού θα πρέπει να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και κυρίως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση βρέφους ή παιδιού. Ενημερωθείτε για φορείς που μπορείτε να εκπαιδευτείτε δωρεάν. Αν είχατε παρακολουθήσει κάποιο μάθημα παλαιότερα, θα πρέπει να ανανεώσετε τις γνώσεις σας.
4. Προσοχή στα έντομα και τα τσιμπήματά τους.
Μαζί με την αύξηση των θερμοκρασιών, κάνουν την επανεμφάνισή τους τα καλοκαιρινά έντομα.
- Ελέγξτε συστηματικά το δέρμα των παιδιών για κρότωνες (τσιμπούρια) αν παίζουν σε χώρους με γρασίδι ή έντονη βλάστηση και αποφύγετε όσο μπορείτε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
- Για τα νεογέννητα και βρέφη, καλύψτε τα καρότσια μεταφοράς με κατάλληλη κουνουπιέρα. Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε σίτες στο σπίτι. Αδειάστε συχνά τα σκουπίδια και πετάξτε το στάσιμο νερό από κουβάδες.
- Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά κατάλληλα για την ηλικία και στη σωστή συχνότητα.
- Να θυμάστε πως τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν τη χημική ουσία DEET (chemical name, N,N-diethyl-meta-toluamide), δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε βρέφη κάτω των 2 μηνών και στα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούμε τις μικρότερες δυνατές συγκεντρώσεις (σίγουρα όχι σε συγκεντρώσεις πάνω από 30%) αναλόγως και με το χρόνο που θα βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
- Σε παιδιά κάτω των 10 ετών, εφαρμόστε εσείς το εντομοαπωθητικό και αν πρόκειται για spray, ψεκάστε σε ανοικτό χώρο, πρώτα στις δικές σας παλάμες και εφαρμόστε το μετά ώστε να αποφύγετε την εισπνοή. Στη συνέχεια να πλένετε καλά τα χέρια σας. Μη χρησιμοποιείτε σε παιδιά κάτω των 3 ετών, σκευάσματα που περιέχουν έλαιο από lemon eucalyptus (OLE) ή para – menthane –diol (PMD).
- Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στο εκτεθειμένο δέρμα και όχι κάτω από τα ρούχα.
- Όταν επιστρέψετε σπίτι, θα πρέπει να κάνετε μπάνιο το παιδί. Σκευάσματα με «φυσικά» εντομοαπωθητικά όπως citronella oil, cedar oil, geranium oil, peppermint, peppermint oil και soyabean oil έχουν δράση για περιορισμένο χρόνο και θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση τους σε μικρά βρέφη. Πάντα να κοιτάτε τις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύεστε το φύλλο οδηγιών.
Από Ιανουάριο έως Ιούνιο το «Χαμόγελο» στον Τομέα της Υγείας:
- Επισκέφθηκε 36 σταθμούς ανά την Ελλάδα, με τις 3 Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής και υλοποίησε 8.897 προληπτικές εξετάσεις σε 6.064 παιδιά
- Πραγματοποίηση διακομιδή 1.018 παιδιών και 1.106 ενηλίκων
- Διακόμισε 49 νεογνά σε θερμοκοιτίδα, 12 σε θερμοκοιτίδα και διασωληνωμένα και 31 διασωληνωμένα / Πραγματοποιούσε 5 διακομιδές νεογνών και παιδιών την ημέρα
- Ανταποκρίθηκε σε 3.057 σήματα, εκ των οποίων τα 2.494 από το ΕΚΑΒ
- Εξέτασε 165 παιδιά στα 2 Κοινωνικά Πολυϊατρεία για παιδιά του Οργανισμού
- Υποστήριξε ολιστικά 712 παιδιά με προβλήματα υγείας καλύπτοντας συνολικά 4.119 αιτήματα και 502 ιατρικές πράξεις
- Πραγματοποίησε 974 δράσεις δημιουργικής απασχόλησης στα νοσοκομεία, με συμμετοχή 368 παιδιών συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης
- Φιλοξένησε 2 οικογένειες σε διαμερίσματα του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο τα παιδιά νοσηλεύονταν ή ακολουθούσαν θεραπεία
- Στο Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ΄οίκον νοσηλεία του συμμετείχαν 440 παιδιά και κάλυψε 40.196 αιτήματα και ιατρικές πράξεις με τη βοήθεια Γιατρών, Νοσηλευτών, Κοινωνικών Λειτουργών και Φυσικοθεραπευτών ενώ
Απολαύστε το καλοκαίρι με τα παιδιά σας και να θυμάστε πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται και το καλοκαίρι δίπλα σε κάθε παιδί και την οικογένειά του, 24 ώρες το 24ωρο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}