Η νομιμοποίηση της κάνναβης ως ψυχαγωγικού ναρκωτικού οδηγεί σε αύξηση των οξέων περιστατικών δηλητηρίασης, ιδίως μεταξύ εφήβων και παιδιών.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μετα-μελέτης από την Αυστραλία, η οποία εξετάζει ειδικότερα τις συνέπειες της νομιμοποίησης σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά.
Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν, ως εκ τούτου, καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των παιδιών.
Η νομιμοποίηση της κάνναβης δεν επιτρέπει μόνο, όπως επιδιώκεται, υψηλότερη ασφάλεια των καταναλωτών και ανακούφιση των υπηρεσιών επιβολής ποινικών διώξεων αλλά συνοδεύεται και από αρνητικές επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, αρκετές μελέτες στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απελευθέρωση της κάνναβης ως ναρκωτικού αναψυχής συνδέεται με αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και με την κατάχρηση αλκοόλ και οπιοειδών.
Στο Κολοράντο, για παράδειγμα - την πολιτεία που νομιμοποίησε πρώτη την κάνναβη το 2014 - αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλειών για κάνναβη και του συνδρόμου κανναβινοειδούς υπερέμεσης (CHS).
Το CHS είναι μια αμφιλεγόμενη κλινική εικόνα που μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να εμφανιστεί μετά από χρόνια χρήση κάνναβης και χαρακτηρίζεται από κυκλικά επεισόδια σοβαρής ναυτίας και εμέτου.
Ωστόσο, λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων και της έλλειψης διαγνωστικών κριτηρίων, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία ως προς το κατά πόσον το CHS υφίσταται ως αυτοτελής νόσος.
Λιγότερο αμφιλεγόμενο, από την άλλη πλευρά, είναι ότι μπορεί να εμφανιστούν αρνητικές επιπτώσεις με την υπερβολική οξεία χρήση κάνναβης.
Ακόμη και με την προβλεπόμενη χρήση, η κατανάλωση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου τις ώρες μετά την κατανάλωση.
Στα παιδιά, από την άλλη, η πιθανότητα σοβαρής τοξικότητας είναι ακόμη μεγαλύτερη και μπορεί να εκδηλωθεί, για παράδειγμα, με τη μορφή αναπνευστικής καταστολής, κώματος, επιληπτικών κρίσεων και αναπνευστικής ανακοπής.
Μεταξύ των επιμέρους κανναβινοειδών, η THC θεωρείται πιο τοξική από την CBD. Η CBD, ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρεντερικά, νευρολογικά και ηπατικά συμπτώματα.
Ενώ η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση συνδέεται με αύξηση της δηλητηρίασης από κάνναβη μεταξύ ενηλίκων, εφήβων και παιδιών, , υπήρξε ωστόσο μεγάλη ανεξήγητη ετερογένεια στα αποτελέσματα που μετρήθηκαν.
Η ομάδα με επικεφαλής τη φαρμακοποιό Sara Allaf του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εξέτασε τώρα 30 μελέτες που διερευνούν την αύξηση των δηλητηριάσεων μετά τη νομιμοποίηση ή την αποποινικοποίηση της ιατρικής και ψυχαγωγικής κάνναβης.
Είκοσι μία από αυτές εξέτασαν τη νομιμοποίηση ή την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Από αυτές, τέσσερις μελέτες δεν έδειξαν σημαντικά αποτελέσματα, αλλά ανέφεραν αύξηση των δηλητηριάσεων σε μια ανάλυση υπο-ομάδας.
Έντεκα μελέτες ανέφεραν αύξηση των κλήσεων σε κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων λόγω έκθεσης σε κάνναβη και δεκατέσσερις αύξηση των εισαγωγών στα επείγοντα περιστατικά ή των εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω ακούσιας έκθεσης σε κάνναβη σε παιδιά, εφήβους ή νεαρούς ενήλικες.
Το παράδειγμα του Καναδά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, καθώς εκεί η απελευθέρωση έγινε σε διάφορα στάδια και η νομιμοποίηση των εδώδιμων τροφίμων που περιέχουν THC, τα λεγόμενα edibles, διέφερε ανά επαρχία.
Η πώληση αποξηραμένων ανθέων και ελαίων κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση είναι νόμιμη από τον Οκτώβριο του 2018 και εφαρμόστηκε από όλες τις επαρχίες, τα εδώδιμα προϊόντα νομιμοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, αλλά κάθε επαρχία μπορούσε να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την πώλησή τους. Η Αλμπέρτα, η Βρετανική Κολομβία και το Οντάριο το έκαναν τον Ιανουάριο του 2020.
Οι μελέτες που επικεντρώθηκαν στις συνέπειες της απελευθέρωσης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς το 2018 δεν διαπίστωσαν στατιστικά σημαντική αύξηση των δηλητηριάσεων που σχετίζονται με την κάνναβη συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, ανέφεραν όμως κάποια αύξηση στις εκθέσεις νεαρών ενηλίκων και παιδιών.
Ωστόσο, μία από τις μελέτες διαπίστωσε αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, με υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών σε ΜΕΘ, συμμετοχής του αναπνευστικού συστήματος και ψυχικής υγείας μετά τη νομιμοποίηση του 2018.
Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες που εξέτασαν την απελευθέρωση των βρώσιμων ουσιών βρήκαν διαφορετικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, μια διατομεακή μελέτη που συνέκρινε τις δύο φάσεις νομιμοποίησης στο Οντάριο διαπίστωσε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων παιδιών σε μονάδες ελέγχου δηλητηριάσεων και εισαγωγών σε νοσοκομεία μετά την εισαγωγή των edibles.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}