Απίστευτη ταλαιπωρία και δυσκολία κάλυψης του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.
Υπέρηχοι, μαστογραφίες, αξονικές κα μαγνητικές τομογραφίες αποτελούν συχνά εφιάλτη, καθώς πρέπει να γίνουν, αλλά οι ασθενείς δυσκολεύονται να καταβάλουν το τίμημα ή τη συμμετοχή τους.
Την ίδια ώρα, υφίστανται - όπως καταγγέλλεται - διαφορετική μεταχείριση από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ανάλογα με το εάν πρόκειται να καταβάλουν οι ίδιοι το ποσό της εξέτασης ή θα την πραγματοποιήσουν με το παραπεμπτικό από τον ΕΟΠΥΥ.
"Από την ώρα που ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι είναι απαραίτητες και επείγουσες οι διαγνωστικές εξετάσεις, ξεκινάει ο Γολγοθάς των πολιτών που προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού", αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία), πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως σημειώνει, τα νοσοκομεία κλείνουν ραντεβού στη καλύτερη των περιπτώσεων εξι μήνες μετά. Μπορεί να ξεπεράσουν και το χρόνο. "Πολλά δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνωστών, πραγματοποιούν εξετάσεις μόνο σε νοσηλευόμενους και σε όσους προσέρχονται στην εφξημερία και κρίνονται ως επείγοντα περιστατικά", εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι ασθενείς υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία κλείνουν ραντεβού - με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ - τρεις μήνες μετά.
"Στην περίπτωση, που πληρωθεί εξ ολοκλήρου η εξέταση από τον πολίτη, χωρίς να χρησιμοποιηθεί παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ που διαθέτει, κλείνουν ραντεβού την επόμενη ημέρα", καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Παρέμβαση
Χαρακτηρίζει την κατάσταση ως απαράδεκτη και ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση των πολιτών. Τονίζει χαρακτηριστικά:
"Πρέπει να ενισχυθούν τα διαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων με προσωπικό, για να πραγματοποιούν εγκαιρα τις διαγνωστικές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών. Να μην πέφτουν θύματα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Πολλοί ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται και προσφεύγουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία επιζητώντας ακόμη και την εισαγωγή τους για να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις".
Ο κ. Γιαννάκος θεωρεί πως αυτός είναι ένας από τους λόγους της πολύωρης ταλαιπωρίας των ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων και της ανάπτυξης ράντζων.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}