Σύμφωνα με μια μελέτη, το 81% των παιδιών ηλικίας τριών έως έξι ετών χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και η τάση είναι αυξητική, ανέφερε η εκπαιδεύτρια του ασφαλούς δισδικτύου (Safer Internet), Marietheres van Veen σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη. Οι συνέπειες για την υγεία από την πολύωρη χρήση smartphones, iPads και οθονών είναι σημαντικές καθώς η μυωπία, οι βλάβες στη στάση του σώματος και η υπερφόρτωση των αισθήσεων είναι απειλητικές. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη πρόκληση για τους γονείς και τη λειτουργία τους ως πρότυπο.
Η "πίεση των μέσων ενημέρωσης" είναι σίγουρα παρούσα, λέει η ειδικός: Όταν οι ήρωες κινουμένων σχεδίων από το "Paw Patrol" χρησιμοποιούν smartwatches και τα παρόμοια, "τα παιδιά θέλουν να έχουν και αυτά". Επιπλέον, η σημερινή γενιά γονέων στερείται ψηφιακής εκπαίδευσης- είναι αυτοδίδακτοι. Πολλοί θεωρούν "απαρχαιωμένα" άλλα μέσα, όπως τα βιβλία, και διαβάζουν στα παιδιά τους από τα κινητά τους τηλέφωνα. Από τη μία πλευρά, οι ενήλικες δεν μπορούν να απομακρύνουν τα παιδιά από το κινητό τηλέφωνο, από την άλλη, τα παιδιά σε νεαρή ηλικία παρατηρούν ότι οι γονείς είναι συνεχώς απασχολημένοι με το κινητό τηλέφωνο.
Μία από τις συνέπειες του πολύωρου και στενού διαβάσματος και του πολύ λίγου φωτός της ημέρας είναι η μυωπία (μυωπία), η οποία έχει γίνει μια ευρέως διαδεδομένη κατάσταση: Το 4% των τρίχρονων παιδιών στη Γερμανία πάσχουν από αυτήν, μεταξύ των δεκάχρονων το 9,8% και μεταξύ των 16χρονων ήδη το 27%, ανέφερε ο Markus Gschweidl, συντεχνιακός δάσκαλος οπτικών.
Εκτός από τον περιορισμό της ποιότητας ζωής, ασθένειες όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης ή το γλαύκωμα αποτελούν απειλή και στην τρίτη ηλικία. Η μυωπία δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται, μεταξύ άλλων, με ειδικούς φακούς επαφής και φακούς γυαλιών. Θα ήταν επίσης σημαντικό να περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φως της ημέρας (τουλάχιστον δέκα ώρες την εβδομάδα), δήλωσε ο ειδικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιδρούν και οι ίδιες οι συσκευές, για παράδειγμα μέσω της λειτουργίας απόστασης οθόνης του iPad, η οποία ενεργοποιεί την οθόνη κλειδώματος αν είναι πολύ κοντά.
Ο Gschweidl και ο φυσιοθεραπευτής Peter Weese συνέστησαν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του χρόνου χρήσης για τα παιδιά, την εξασφάλιση επαρκούς απόστασης από τις οθόνες, την παροχή αρκετής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, το ενεργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών και την τακτική διακοπή της κοντινής όρασης με την μακρινή.
Σύμφωνα με τον κανόνα 20/20/20, πρέπει να κοιτάζει κανείς ένα αντικείμενο σε απόσταση 20 μέτρων για 20 δευτερόλεπτα κάθε 20 λεπτά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}