Η ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χάνει όλο και περισσότερο το κοινωνικό στίγμα που την περιτριγύριζε - η πανδημία (μέσα σε όλα) "βοήθησε" με αυτό. Παρ' όλα αυτά, η επιλογή να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία είναι πολύ προσωπική, και πολλές φορές ίσως η κακή του ψυχολογική κατάσταση να αρχίσει να επηρεάζει εκείνον και τους γύρω του. Ίσως κάποια άτομα χρειάζονται μια παραίνεση από το κοντινό τους περιβάλλον - μια κουβέντα που σχεδόν ποτέ δεν είναι ευχάριστη.
Επειδή όμως μια κουβέντα δεν γίνεται να είναι ευχάριστη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει αναγκαστικά να είναι φορτισμένη και παρεξηγήσιμη. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να μιλήσετε στον/ην σύντροφό σας σχετικά με την ψυχική υγεία και την πιθανότητα να ξεκινήσει θεραπεία.
Σκεφτείτε το timing
Μιλήστε με τον σύντροφό σας σε μια στιγμή που είστε και οι δύο ήρεμοι. Το να πιάσετε ένα τόσο λεπτό και σοβαρό ζήτημα στη μέση ενός καυγά ή να προσπαθείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας όταν είναι ταραγμένος ή αγχωμένος, μάλλον δεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Να είστε στο σωστό περιβάλλον
Η ανάδειξη της ανάγκης για θεραπεία σε ένα δημόσιο περιβάλλον μπορεί να φέρει σε αμηχανία ή να αναστατώσει τον σύντροφό σας. Μιλήστε σε ένα ιδιωτικό μέρος όπου μπορείτε να μεταφέρετε ξεκάθαρα τις ανησυχίες σας, να επικυρώσετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας και να επικεντρωθείτε στη συζήτηση χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.
Επιλέξτε τα λόγια σας με προσοχή
Μοιραστείτε αυτά που παρατηρείτε, αυτά που αισθάνεστε και δώστε σαφείς λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη θεραπεία. Εξηγήστε ότι νοιάζεστε και θέλετε να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία και τη γενική ευημερία του συντρόφου σας και ότι η θεραπεία μπορεί να είναι ένας ευεργετικός τρόπος για να το κάνετε. Το να ξεκινήσει ο/η σύντροφός σας ψυχοθεραπεία είναι κάτι αρχικά για τη δική του/ης υγεία, και μετά για τη σχέση σας. Το να προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον να ξεκινήσει θεραπεία με επιχείρημα ότι ωφελείστε και εσείς δεν είναι καλή στρατηγική - όσο και αν στην πράξη είναι αλήθεια. Που μας πάει στην επόμενη συμβουλή:
Βεβαιωθείτε ότι δεν ακούγεται σαν τελεσίγραφο
Στο κάτω-κάτω, αν η κατάσταση για εσάς έχει φτάσει σε τόσο δύσκολο σημείο, ίσως ο χωρισμός είναι καλύτερη ιδέα. Δεν μπορείτε να "εκβιάσετε" τον/ην σύντροφό σας για να πάει σε ψυχολόγο βάζοντας ως αντίβαρο το μέλλον της σχέσης σας. Ξανά, καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές αισθανόμαστε ότι όντως η σχέση μπορεί να κρίνεται από αυτό, αλλά αν το πούμε μάλλον θα ρίξουμε και άλλο λάδι στη φωτιά.
Χρησιμοποιήστε στοργική και συμπονετική γλώσσα
Προτείνετε κάτι τέτοιο και ξεκινήσατε μια τόσο άβολη κουβέντα ακριβώς επειδή νοιάζεστε και ανησυχείτε για το άτομο που έχετε δίπλα σας. Τα λόγια σας πρέπει να το δείχνουν αυτό, επειδή αν τα λόγια σας ακούγονται σαν κατηγορία (ή σαν τελεσίδικο που λέγαμε μία παράγραφο πάνω) δεν πρόκειται να σας "σώσει" το γεγονός ότι θα πείτε μετά "τα λέω αυτά επειδή νοιάζομαι’’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}