Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients εξέτασε την επίδραση διατροφικών παρεμβάσεων στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Η έρευνα περιέλαβε μικρό δείγμα 84 ασθενών με το σύνδρομο, υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Οι γυναίκες ακολούθησαν είτε κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCKD) είτε μεσογειακή (ΜD) και εξετάστηκαν στη συνέχεια για αλλαγές στο βάρος, στο ορμονολογικό προφίλ και σε μεταβολικούς παράγοντες.
Ασθενείς στην ομάδα VLCKD έχασαν σημαντικό βάρος έναντι ασθενών στην άλλη ομάδα στους 3 και 4 μήνες.
Η περίμετρος μέσης και ισχίων επίσης μειώθηκε σημαντικά σε ασθενείς με διατροφή VLCKD.
Ασθενείς στην ομάδα VLCKD είχαν μειωμένη περίμετρο ισχίων κατά 9 και 11 εκ. στους 3 και 4 μήνες.
Οι μετρήσεις στην περίμετρο κοιλιάς μειώθηκαν κατά 8 και 11 εκ. αντίστοιχα- διπλάσια από την ομάδα MD.
Οι τιμές στην περίμετρο μέσης μειώθηκαν κατά 9 και 12 εκ. στην ομάδα VLCKD έναντι του μισού σε αυτές τις τιμές στην ομάδα MD.
Ο δείκτης HOMA για τη μεταβολική υγεία, επίσης μειώθηκε στις ασθενείς της VLCKD σε 2 χρονικές στιγμές σε σύγκριση με την ομάδα της MD.
Τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης αυξήθηκαν στις 2 ομάδες κατά 120 ημέρες, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση στην ομάδα VLCKD. Παρόμοια αλλαγή παρατηρήθηκε για τις τιμές του δείκτη αποθεμάτων των ωαρίων στις ωοθήκες (AFC), παράγοντα κινδύνου για σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μαζί με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Επίπεδα της ορμόνης AMH μειώθηκαν στην ομάδα VLCKD δείχνοντας αλλαγή στο προφίλ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών .
Τα επίπεδα ανδρογόνων επίσης μειώθηκαν με τη VLCKD και την MD. Όμως το μέγεθος της μείωσης ήταν μεγαλύτερηομε τη διατροφή VLCKD.
Οι ορμόνες FSH και LH στον ορό δεν διέφεραν σημαντικά. Το ποσοστό FSH/LH βελτιώθηκε κατά 120 ημέρες στις 2 ομάδες.
Ο κύκλος έγινε πιο τακτικός στο 50% των γυναικών στις 90 ημέρες στην ομάδα VLCKD και στο 70% μετά από 120 ημέρες. Καμία δεν ανέφερε επιδείνωση στην τακτικότητα. Τα αντίστοιχα νούμερα για την ομάδα MD ήταν 17% και 26%, ενώ επιδείνωση αναφέρθηκε στο 2% των περιστατικών.
Περίπου το 75% και το 90% γυναικών στη διατροφή VLCKD μετακινήθηκαν από την αμηνόρροια σε τακτικό ή μη τακτικό κύκλο στις 90 και 120 ημέρες σε σύγκριση με 50% και 60% με την MD.
Ο αριθμός των νέων περιστατικών συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών ήταν χαμηλότερος σε ασθενείς με VLCKD, στο 27% έναντι 68% αυτών στην MD.
Επομένως και οι 2 διατροφικές προσεγγίσεις φαίνεται να βελτιώνουν έμμεσα τη σύνθεση του σώματος όπως φαίνεται από διάφορες μετρήσεις της σωματικής μάζας, καθώς και τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα όσον αφορά καλύτερη λειτουργία ωοθηκών, πιο τακτική έμμηνο ρύση και χαμηλότερο ποσοστό συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών κατά τη διάρκεια των κύκλων IVF.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεγαλύτερη απώλεια βάρους (και σπλαχνικού λίπους) συνδέεται με σημαντική βελτίωση στο μεταβολικό προφίλ σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή VLCKD.
Η θετική επίδραση της VLCKD στον μεταβολισμό ενδεχομένως οφείλεται σε υψηλότερο μυϊκό μεταβολισμό και μεγαλύτερη απώλεια λίπους.
Η VLCKD φαίνεται να βελτιώνει την αναπαραγωγική υγεία και να προάγει πιο ασφαλή IVF.
Πηγές:
Nutrients
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}