Στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά κινείται η εποχική γρίπη στην Ευρώπη, με τις "γριπώδεις" συνδρομές" να έχουν ελαφρά αυξητική τάση σε ελάχιστες χώρες, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.
Στην Ελλάδα, μόλις το 2,5% των συνολικών επισκέψεων σε γιατρό αφορά συμπτώματα, όπως πυρετός, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες, βήχας, πονόλαιμος και δύσπνοια. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα πιο υψηλά ποσοστά αφορούν άτομα 15 έως 64 ετών (ποσοστό επισκέψεων 5%) και άτομα άνω των 65 ετών (4% των επισκέψεων σε γιατρό).
Την περασμένη εβδομάδα, δεν καταγράφηκαν στη χώρα μας σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δύο άτομα με γρίπη.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχουν ελεγχθεί 163 κλινικά δείγματα, 4 από νοσοκομεία και 159 από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 7 (4%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 6 (86%) ήταν τύπου Α και ένα (14%) τύπου Β. Τα στελέχη τύπου Α ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Η εξέταση 168 δειγμάτων σε επτά ιδιωτικά νοσοκομεία έχει δείξει πως το 2% ήταν θετικά για τη γρίπη, το 1% για RSV, το 6% για αδενοϊό και ρινοϊό - εντεροϊό και 31% για ρινοϊό - εντεροϊό.
Ευρώπη
Στη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επισημαίνεται πως η θετικότητα στα τεστ ήταν πολύ υψηλότερη για την CoViD (14%), ενώ για τον συγκυτιακό αναπνευστικό ιό (RSV) και τη γρίπη παρέμεινε κάτω από 2%, με ελαφρά αύξηση στον RSV.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις έχουν εντοπίσει στελέχη γρίπης τύπου Α (Η1)pdm09 ή Α (Η3).
Οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ έχουν σταθερά αυξητικές τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αν και τα επίπεδα παρέμειναν χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τα ποσοστά θανάτων παρέμειναν χαμηλά, με αυξήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}