Το ερώτημα αν είναι δυνατόν να εμβολιαστεί κανείς ταυτόχρονα κατά της CoViD και της γρίπης απαντήθηκε όσον αφορά τις αντιδράσεις του εμβολιασμού. Αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι ο παράλληλος εμβολιασμός δεν είναι πιο στρεσογόνος από μια χρονική απόσταση διενέργειάς του.
Τα στοιχεία προέρχονται από κλινική μελέτη που πληροί τις πιο αυστηρές απαιτήσεις τέτοιων δοκιμών: Στη μελέτη έλαβαν μέρος 335 άτομα ηλικίας πέντε ετών και άνω.
Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, με μέση ηλικία τα 33,4 έτη. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη γυναίκες δεν ήταν έγκυες και δεν βρίσκονταν σε ανοσοκαταστολή. Το 63% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η κατανομή σε μία από τις δύο ομάδες - η μία με ταυτόχρονο εμβολιασμό, η άλλη με χρονικό κενό μεταξύ τους - έγινε με τυχαίο τρόπο- κανείς δεν γνώριζε σε ποια ομάδα ανήκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.
"Το εμβόλιο BNT162b2 για τον κορωνοϊό mRNA χορηγήθηκε σε όλους κατά την πρώτη ημερομηνία εμβολιασμού. Τα περισσότερα άτομα είχαν ανοσοποιηθεί με ένα δισθενές εμβόλιο και είχαν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού αρκετές φορές στο παρελθόν.
Επιπλέον, στους συμμετέχοντες στη μελέτη χορηγήθηκε είτε αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης (169 άτομα) είτε εικονικό φάρμακο (166 άτομα). Μία έως δύο εβδομάδες μετά το πρώτο ραντεβού, όσοι είχαν εμβολιαστεί και κατά των δύο λοιμωδών νοσημάτων κατά το πρώτο ραντεβού έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Όσοι έλαβαν αρχικά εικονικό φάρμακο έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης στο δεύτερο ραντεβού εμβολιασμού", η γερμανική ιατρική εφημερίδα "Deutsche Ärztezeitung" σχετικά με τη δημοσίευση στο διαδικτυακό δίκτυο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.
Το πρωταρχικό κριτήριο αξιολόγησης ήταν η μη κατωτερότητα του ταυτόχρονου εμβολιασμού κατά της CoViD και της γρίπης όσον αφορά τις παρενέργειες, στην πραγματικότητα τις αντιδράσεις του εμβολιασμού: Πυρετός, ρίγη, μυϊκός ή αρθρικός πόνος μέτριας ή μεγαλύτερης σοβαρότητας εντός επτά ημερών από την πρώτη ή/και τη δεύτερη ημερομηνία εμβολιασμού.
Όπως ανέφεραν ο Emmanuel Walter από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας και οι συν-συγγραφείς της μελέτης, οι παρενέργειες αυτές εμφανίστηκαν στο 25,6% των ατόμων με ταυτόχρονο εμβολιασμό και στο 31,3% με καθυστερημένο εμβολιασμό.
Αυτό σημαίνει ότι ο ταυτόχρονος εμβολιασμός δεν ήταν κατώτερος από τον κλιμακωτό εμβολιασμό - αλλά ούτε και στατιστικά ανώτερος.
Η ομάδα των επιστημόνων προσδιόρισε επίσης την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία πριν και μετά από την πρώτη ημερομηνία εμβολιασμού χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο.
Η τιμή του δείκτη μειώθηκε και στις δύο ομάδες μελέτης από 0,92 μία ημέρα πριν από τον εμβολιασμό σε 0,81 (ταυτόχρονα) και 0,82 (κλιμακωτά) δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, η βαθμολογία και στις δύο ομάδες επανήλθε στο επίπεδο πριν από τον εμβολιασμό.
"Κατά συνέπεια, ο ταυτόχρονος εμβολιασμός δεν είχε επίσης καμία επίδραση στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλής ο ταυτόχρονος εμβολιασμός κατά της γρίπης και του κορωναϊού", αναφέρει η "Deutsche Ärztezeitung".
Σύμφωνα με τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) στη Γερμανία, η ταυτόχρονη ανοσοποίηση κατά της γρίπης και της CoViD είναι απολύτως δυνατή. Ωστόσο, τουλάχιστον ένας εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει στο δεξί και ένας στο αριστερό χέρι.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιστήμονας θεράπευσε τον καρκίνο της με ιούς που καλλιέργησε στο εργαστήριό της
Κόντρα Ανδρουλάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για τα Βαρέα των υγειονομικών
Συνάντηση Ι. Τσίμαρη με το προεδρείο της ΠαΣΟΝοΠ