Η ευτυχία σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον κάθε ένα από εμάς. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με επίσημους όρους και νούμερα, ούτε να βάλουμε τη συνολική μας ευτυχία σε κάποιο κουτάκι. Και όμως, αυτό δεν χρειάζεται να μας σταματά από το να ελέγχουμε πού και πού πώς αισθανόμαστε σε γενικό επίπεδο.
Ένα πράγμα που ακούμε (και διαβάζουμε, και γράφουμε και οι ίδιοι συχνά) σχετικά με θέματα υγείας είναι πως ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός στο πώς βιώνει, αντέχει και ανταποκρίνεται σε πράγματα. Η υγεία του σώματός μας και η υγεία του μυαλού μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, και ενώ υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που μπορούν να μετρηθούν με νούμερα και στοιχεία, υπάρχουν ένα σωρό ακόμα που, για τον καθένα μας, πρέπει απλώς να απαντηθούν προσωπικά: "Πώς αισθάνεσαι;"
Αυτές είναι μερικές συμβουλές, λοιπόν, για να αισθανόμαστε καλύτερα - ελπίζοντας -όχι, γνωρίζοντας- ότι αυτό θα βοηθήσει και τα πιο... αριθμητικά στοιχεία που υπολογίζουν την ευεξία μας.
Το πρώτο βήμα για να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή είναι να καταλάβετε πού βρίσκεστε τώρα, πού θέλετε να είστε και τι πρέπει να κάνετε για να φτάσετε εκεί. Αυτή είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται συνήθως στο life coaching για προσωπική ανάπτυξη.
Προσπαθήστε να αξιολογήσετε σε μία κλίμακα 1-10 την ευτυχία σας στους παρακάτω τομείς:
- σωματικά – να είστε σωματικά καλά, σε φόρμα και δραστήριοι
- νοητικά/συναισθηματικά – να είστε ψυχικά και συναισθηματικά καλά
- κοινωνικά – να είστε σε σύνδεση με τους γύρω σας (οικογένεια, φίλους και ευρύτερη κοινωνία)
- ψυχολογικά/ικανοποίηση από τη ζωή – έχετε αίσθηση σκοπού
- διανοητικά – έχετε την αίσθηση ανάπτυξης και εξέλιξης.
*Έπειτα, σκεφτείτε σε τι αριθμό θα θέλατε να βρίσκεται ο κάθε τομέας. Μην σκέφτεστε ουτοπικά, και μη βάζετε αναγκαστικά τεράστιους στόχους. Οι μικροί στόχοι που μπορείτε να καταφέρετε σε ένα λογικό χρονικό διάστημα είναι πιο εύκολοι να επιτευχθούν και θα σας γεμίσουν δύναμη να προχωρήσετε ακόμα πιο μακριά.
*Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε με κάποιον που έχετε να επικοινωνήσετε εδώ και καιρό. Ρωτήστε κάποιον πώς είναι και ακούστε πραγματικά τι λέει. Απευθυνθείτε και πείτε σε κάποιον ότι τον σκέφτεστε ή στείλτε του μια κάρτα.
*Παραμείνετε δραστήριοι σε καθημερινή βάση, ακόμα και χωρίς να πηγαίνετε γυμναστήριο: Περπατήστε λίγο περισσότερο, ανεβείτε με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κανονίστε περισσότερες εξόδους με φίλους για βόλτες, παρά για καφετέρια ή εστιατόριο.
*Μπορείτε να αυξήσετε τα συναισθήματα θετικότητας έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση της παρούσας στιγμής. Αυτό είναι γνωστό ως ενσυνειδητότητα. Κάνοντας μια παύση ανά πάσα στιγμή στην ημέρα σας για να πάρετε μια ανάσα και να παρατηρήσετε την αίσθηση που σας προκαλεί αυτό που κάνετε είναι μια καλή αρχή για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα.
*Κάντε μια καλή πράξη. Χωρίς λόγο, χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα. Αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε, από το να βοηθήσετε ένα κοντινό σας άτομο με κάποιο πρόβλημά του μέχρι και να κάνετε εθελοντική εργασία.
*Χρησιμοποιήστε ημερολόγιο τακτικά - είτε καθημερινά, είτε σε εβδομαδιαία βάση. Θυμηθείτε να επιστρέφετε και να ελέγχετε την πρόοδό σας, εστιάζοντας περισσότερο στα πράγματα που έγιναν και ήταν καλά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}