Ενώ νέες αγωγές για τη λευχαιμία δίνουν βελτιωμένη εικόνα για πολλούς ασθενείς, παιδιά με σύνδρομο Down δεν έχουν ωφεληθεί πολύ.
Αυτά τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και υψηλότερα ποσοστά υποτροπής και αρνητικών επιπτώσεων από την αγωγή.
Νέα επισκόπηση εστίασε σε πιο σύγχρονες θεραπείες μέσω αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών για να διαπιστωθεί η επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν.
Στην έρευνα του Baylor College of Medicine, ερευνητές επισκόπησαν αποτελέσματα δοκιμής του Children’s Oncology Group από το 2003 έως το 2019.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά με σύνδρομο Down και οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία συνεχίζουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά υποτροπής και θανάτου λόγω της αγωγής σε σύγκριση με παιδιά χωρίς σύνδρομο Down.
Οι ερευνητές δήλωσαν οτι χρήση λιγότερο τοξικών θεραπειών χρειάζεται για τη βελτίωση του αποτελέσματος.
Η έρευνα περιέλαβε 740 ασθενείς με σύνδρομο Down και οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, και περισσότερους από 20.000 με λευχαιμία που δεν είχαν σύνδρομο Down.
Η πενταετής επιβίωση για ασθενείς με σύνδρομο Down ήταν περίπου 7% χαμηλότερη από αυτή των άλλων ασθενών.
Η μελέτη αναφέρει ότι ενώ οι σύγχρονες θεραπείες έχουν μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής σε ασθενείς με σύνδρομο Down, ο κίνδυνος θανάτου που συνδέεται με την αγωγή παραμένει υψηλός.
Η Dr. Karen Rabin, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στην παιδική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία έχουν βελτιωθεί, σε μεγάλο βαθμό επειδή έχει εντατικοποιηθεί η αγωγή, κάτι που εμποδίζει την υποτροπή.
Όμως, παιδιά με σύνδρομο Down δεν ωφελούνται τόσο όσο άλλα παιδιά επειδή έχουν υψηλότερο κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης.
Τα χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια κατά την αγωγή κάνουν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοίμωξη.
Επιπλέον, παιδιά με σύνδρομο Down, επίσης έχουν υψηλότερη συχνότητα πληγών στο στόμα, υψηλότερο σάκχαρο και σπασμούς που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία.
Ο Rabin κατέληξε ότι αυξημένη χρήση ανοσοθεραπευτικών στρατηγικών που είναι λιγότερο τοξικές από τη χημειοθεραπεία έχει γίνει επαναστατική εξέλιξη για τα παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και παιδιά με σύνδρομο Down ιδιαίτερα, μπορούν να κερδίσουν από αυτή τη λιγότερο τοξική μέθοδο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology.
Πηγές:
Journal of Clinical Oncology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}