Το να παρατηρήσετε αίμα στο σπέρμα σας μπορεί να προκαλέσει όχι απλά άγχος, αλλά απευθείας πανικό. Και εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε να μην πανικοβληθείτε: Ευτυχώς, συνήθως αυτό το φαινόμενο δεν σηματοδοτεί κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Για άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών χωρίς άλλα σχετικά συμπτώματα και χωρίς παράγοντες κινδύνου για υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, το αίμα στο σπέρμα συχνά εξαφανίζεται από μόνο του.
Αλλά για τους άνδρες 40 ετών και άνω, οι πιθανότητες είναι υψηλότερες ότι το αίμα στο σπέρμα χρειάζεται αξιολόγηση και θεραπεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες που:
- Έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια αίματος στο σπέρμα
- Έχουν σχετικά συμπτώματα κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση
- Διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο
Το αίμα στο σπέρμα ονομάζεται αιματοσπερμία. Όταν οι άνδρες εκσπερματώνουν, συνήθως δεν εξετάζουν το σπέρμα τους για αίμα, συνεπώς δεν είναι γνωστό πόσο συχνή είναι η πάθηση.
Αιτίες αίματος στο σπέρμα
Το αίμα στο σπέρμα μπορεί να προέλθει από πολλές διαφορετικές αιτίες:
Λοίμωξη και φλεγμονή
Είναι η πιο κοινή αιτία για την παρουσία αίματος στο σπέρμα. Το αίμα μπορεί να προέλθει από μόλυνση ή φλεγμονή, σε οποιονδήποτε από τους αδένες, τους σωλήνες ή τους αγωγούς που παράγουν και μετακινούν το σπέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν τον προστάτη, την ουρήθρα, την επιδιδυμίδα και τον σπερματικό πόρο. Μπορεί επίσης να είναι προκληθεί από κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.
Τραύμα ή ιατρική διαδικασία
Το αίμα στο σπέρμα είναι κοινό μετά από ιατρικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, τέσσερις στους πέντε άνδρες μπορεί να έχουν προσωρινά αίμα στο σπέρμα τους μετά από βιοψία προστάτη. Οι θεραπείες για ορισμένα προβλήματα του ουροποιητικού μπορεί επίσης να προκαλέσουν ήπιο τραύμα που οδηγεί σε προσωρινή αιμορραγία. Αυτό συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε αρκετές εβδομάδες μετά τη διαδικασία. Η ακτινοθεραπεία, η αγγειεκτομή και οι ενέσεις για αιμορροΐδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παρουσία αίματος στο σπέρμα. Το σωματικό τραύμα στα γεννητικά όργανα μετά από κάταγμα της πυέλου, τραυματισμό των όρχεων ή υπερβολικά έντονη ή σκληρή σεξουαλική δραστηριότητα ή αυνανισμό μπορεί επίσης να προκαλέσει αίμα στο σπέρμα.
Παρεμπόδιση
Οποιοσδήποτε από τους μικροσκοπικούς σωλήνες ή αγωγούς στην αναπαραγωγική οδό μπορεί να φράξει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων και να απελευθερώσει μικρές ποσότητες αίματος. Η κατάσταση αυτη προκαλεί διόγκωση του προστάτη και αίσθηση τσιμπήματος στην ουρήθρα.
Όγκοι και πολύποδες
Μια ανασκόπηση περισσότερων από 900 ασθενών με αίμα στο σπέρμα διαπίστωσε ότι μόνο το 3,5% είχε πράγματι όγκο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους ήταν στον προστάτη. Το αίμα στο σπέρμα, ωστόσο, μπορεί να συνδεθεί με καρκίνο των όρχεων, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη και άλλων οργάνων του αναπαραγωγικού και του ουροποιητικού συστήματος. Άνδρες - ιδιαίτερα ηλικιωμένοι άντρες - με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο θα πρέπει να αξιολογούνται αν βρουν αίμα στο σπέρμα τους. Οι πολύποδες στην αναπαραγωγική οδό, που είναι καλοήθεις όγκοι που δεν προκαλούν κανένα ιατρικό πρόβλημα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίμα στο σπέρμα.
Προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων
Όλες οι ευαίσθητες δομές που εμπλέκονται στην εκσπερμάτιση, από τον προστάτη μέχρι τους μικροσκοπικούς σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα, περιέχουν αιμοφόρα αγγεία. Αυτά μπορεί να καταστραφούν με αποτέλεσμα να υπάρξει αίμα στο σπέρμα.
Άλλες ιατρικές παθήσεις
Η σημαντικά αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο HIV, η ηπατική νόσος, η λευχαιμία και άλλες ιατρικές παθήσεις σχετίζονται επίσης με το αίμα στο σπέρμα.
Σχετικά συμπτώματα
Όταν ψάχνει για μια υποκείμενη αιτία παρουσίας αίματος στο σπέρμα, ο γιατρός θα ρωτήσει για τυχόν σχετικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων:
Αίμα στα ούρα
Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση
Δυσκολία να αδειάσετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας
Ουροδόχος κύστη που πονάει και την νιώθετε πρησμένη
Επώδυνη εκσπερμάτιση
Πρησμένες ή επώδυνες περιοχές στα γεννητικά όργανα ή εμφανείς γρατζουνιές από τραυματισμό
Εκκρίσεις από το πέος ή άλλα σημάδια ΣΜΝ
Πυρετός και αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το κανονικό.
Η εμφάνιση αίματος στο σπέρμα τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει κάτι επικίνδυνο και θα λυθεί μόνη της εντός λίγων εβδομάδων. Εφόσον όμως η αιτία γίνει γνωστή και απαιτεί θεραπεία, αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες λύσεις:
*Αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για λοιμώξεις
*Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
*Αντίστοιχη θεραπεία αν το αίμα οφείλεται σε κάποιο ΣΜΝ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}