Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το λεγόμενο "κρυφό κόστος" των παγκόσμιων διατροφικών συστημάτων είναι εξαιρετικά υψηλό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτό το "κρυφό κόστος", το οποίο προκαλείται από τις ανθυγιεινές δίαιτες και τη βλαπτική προς το περιβάλλον γεωργία, ανέρχεται σε περίπου δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως - δηλαδή περίπου στο 10% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Έκθεση για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (Sofa), την οποία δημοσίευσε τη σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ που εδρεύει στη Ρώμη. Σύμφωνα με την έκθεση, το μακράν μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού (πάνω από το 70%) προκαλείται από την ανθυγιεινή διατροφή.
Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό λίπους και ζάχαρης καθώς και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή πολλών ανθρώπων είναι προβληματικό. Αυτό οδηγεί σε παχυσαρκία και άλλες ασθένειες, οι οποίες όχι μόνο επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας, αλλά προκαλούν και απώλειες στην παραγωγικότητα της εργασίας.
Ένας άλλος λόγος για το "πραγματικό παγκόσμιο οικονομικό κόστος" των σημερινών διατροφικών συστημάτων είναι περιβαλλοντικός, σύμφωνα με τον FAO. Σε αυτό συμβάλλουν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η εναπόθεση αζώτου, καθώς και η μη βιώσιμη κατανάλωση νερού. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα πλήττονται ιδιαίτερα από αυτό το υγειονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος.
Προκειμένου να μειωθεί αυτό το τεράστιο κόστος και να ποσοτικοποιηθεί σωστά, ο FAO ζητά τακτικές αναλύσεις από πολιτικούς και επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν φόρους, επιδοτήσεις και ρυθμίσεις για την προσαρμογή των σημερινών συστημάτων διατροφής.
Αυτό θα επέτρεπε να αναγνωριστεί το "πραγματικό κόστος" των τροφίμων και να αναπροσανατολιστεί αλλάζοντας πορεία, ώστε τα διατροφικά συστήματα να καταστούν σταθερά για το μέλλον. Το 2024, ο FAO θα ήθελε να προσδιορίσει πιο συγκεκριμένους τρόπους μείωσης του "κρυφού κόστους".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}