Απάντηση σε όσα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τους θανάτους στην Ελλάδα, έδωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής στο συνέδριο του iatronet.gr.
Μιλώντας στο 6ο Healthcare Transformation, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τόνισε πως ακούσαμε πολύ συχνά ότι ο πιο σκληρός δείκτης της πανδημίας είναι οι θάνατοι ανά μονάδα πληθυσμού.
"Δεν αποτελεί τον πιο σκληρό δείκτη της πανδημίας, δεδομένου ότι για να είναι συγκρίσιμος μεταξύ δύο διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών, θα πρέπει οι πληθυσμοί να είναι συγκρίσιμοι", σημείωσε, για να διευκρινίσει:
"Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα, με πληθυσμό 8% άνω των 80 ετών με τη Γερμανία, όπου το ποσοστό είναι 4%. Η ηλικία αυτή έχει εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θάνατο από CoViD σε σχέση με τον πληθυσμό ηλικίας κάτω των 40 ετών".
Ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε πως ο ΕΟΔΥ έχει πολλαπλό ρόλο στην πανδημία και στα πολλά θέματα Δημόσιας Υγείας: "Έχουμε αξιολογήσει το testing σε ό,τι αφορά τα σχολεία. Η Ελλάδα είχε διεθνώς ένα από τα καλύτερα προγράμματα εκτεταμένου δωρεάν ελέγχου στα σχολεία και τη μικρότερη διασπορά, ακόμη και στην περίοδο που είχαμε μία εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή, όπως η Όμικρον, στην οποία η διασπορά στα σχολεία ήταν μικρότερη από τη διασπορά στην κοινότητα", είπε.
Σε σχέση με τους δείκτες, ανέφερε πως σκοπός είναι να έχουμε εκείνους τους δείκτες, τους οποίους δεν χρησιμοποιούμε απλά ως μέσα ανάλυσης, αλλά προσπαθούμε να τους αξιολογήσουμε με κριτήρια που βασίζονται στην αξιοπιστία, αλλά και άλλες παραμέτρους.
Για τα ποσοστά εμβολιασμού, είπε: "Αν με ρωτήσετε γιατί η Ελλάδα είχε ποσοστό εμβολιασμού 65% - 70%, υπάρχει προφανής απάντηση: Έχει να κάνει με τις αντιλήψεις ενός πληθυσμού, με τις πεποιθήσεις, την κουλτούρα του, που δεν σχετίζονται με την επικοινωνία μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας ή μόνο από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που ήταν από τα καλύτερα της Ευρώπης σε σχεδιασμό και υλοποίηση".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}