Έχουμε χάσει τεράστιο χρόνο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει, τόνισε στο 6ο Healthcare Transformation ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Θύμισε ότι περάσαμε μια 12ετία και πλέον σκληρής οικονομικής εποπτείας, έχοντας χάσει την επαφή με τις εξελίξεις, έχοντας ένα αποεπενδυτικό καταναγκαστικό μοντέλο και ότι προσπαθούμε να αναπληρώσουμε στα δύο- τρία τελευταία χρόνια τον χρόνο που έχουμε χάσει.
Επισήμανε ότι επενδύσεις που είχαν σχεδιαστεί το 2008-2009 έχουν μείνει τραγικά πίσω. Θα έπρεπε, κατά τον ίδιο, ήδη να είμαστε σε ένα διαφορετικό επίπεδο αλλά παρόλα αυτά υπάρχει και η διάθεση και η δυνατότητα και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις, έστω και με κάποια καθυστέρηση.
Σε ό,τι αφορά στο κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και την τεχνητή νοημοσύνη, η απάντησή του ήταν ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, αν κάποιος επισκεφτεί τις μονάδες παραγωγής των εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις νέων μονάδων αλλά και σε αναβαθμίσεις των υφισταμένων εγκαταστάσεων θα διαπιστώσει ότι η ρομποτική, για παράδειγμα, έχει πάρει ένα σοβαρό κομμάτι στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης, οι δυνατότητες του ποιοτικού ελέγχου αλλά και οι δυνατότητες που δίνουν τα προγράμματα που βοηθούν την εξέλιξη έρευνας και ανάπτυξης ήδη βρίσκονται στην καθημερινότητα της παραγωγικής διαδικασίας.
Θα προχωρήσουμε μπροστά, δήλωσε ο κ. Β. Πενταφράγκας. Το ζήτημα, ωστόσο κατά τον ίδιο, είναι τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό περιβάλλον στο χώρο της υγείας, στον κλάδο του φαρμάκου, όπου θα μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία πέρα από το υγειονομικό σύστημα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τόνισε, που αντιμετωπίζουμε είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μεγάλες αλλαγές, διαρθρωτικές αλλαγές σε συστήματα που παρουσιάζουν δομικές στρεβλώσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την απαραίτητη πολιτική συναίνεση και χωρίς μία minimum συμφωνία των stakeholders.
Και σαν τέτοια προβλήματα, έθεσε μια σειρά από προκλήσεις, όπως την αύξηση της χρηματοδότησης με τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς, την διαφοροποίηση της κουλτούρας που διακρίνει το υγειονομικό σώμα όσον αφορά την ορθολογική χρήση των πόρων, τη δημοσίευση πραγματικών δεδομένων, την αξιολόγησή τους, όπως και την αξιολόγηση κάθε ρυθμιστικού κανόνα ο οποίος επιβάλλεται- και βεβαίως η μεγάλη πρόκληση είναι να γίνουν όλα αυτά για εμάς. Εμείς είμαστε η κοινωνία, κατέληξε ο κ. Β. Πενταφράγκας.
Ολα αυτά, όπως είπε, πρέπει να γίνουν διασφαλίζοντας την πρόσβαση στις θεραπείες που έχουν πραγματικά ανάγκη οι ασθενείς και από την άλλη μεριά να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που χρόνο με τον χρόνο βαθαίνουν περισσότερο και κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και τις καταστροφικές δαπάνες.
Οσον αφορά το ειπωμένο ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη παγίδα και ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Επίσης, συμπλήρωσε ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε και για την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες εταιρείες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν θέλουμε να αλλάξει το περιβάλλον γύρω μας πρέπει να αλλάξουμε τις δικές μας αντιλήψεις για τη θέση μας και τη λειτουργία μας μέσα στο περιβάλλον και μέσα στον κλάδο.
Ας το σκεφτόμαστε όταν βραβευόμαστε για τις καλύτερες διεισδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν βάζουμε στόχους στους υφισταμένους μας που εμείς οι ίδιοι ξέρουμε ότι είναι υπερβολικοί, όταν διεκδικούμε μερίδιο αγοράς.
Είμαστε μέσα σε ένα φαύλο κύκλο που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αλλά μήπως εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να πείσουμε όλους τους άλλους, τόνισε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}