Σε νέα έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν το αποτέλεσμα της κατανάλωσης διαφόρων ξηρών καρπών σε σύγκριση με σνακ υψηλό σε υδατάνθρακες, σε Αμερικανούς ενήλικες 22-36 ετών εστιάζοντας σε όσους είχαν προδιάθεση για κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Ο ΔΜΣ των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 24,5 – 34,9 kg/m2 και οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη περίμετρο μέσης, χοληστερόλη HDL και γλυκόζης νηστείας. Αποκλείστηκαν όσοι ήταν αλλεργικοί, είχαν διαγνωστεί με νόσο ή κάπνιζαν.
Από τους 564 ανθρώπους που εγγράφηκαν αρχικά, επιλέχτηκαν 84.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-40 περιστατικά (που έλαβαν ξηρούς καρπούς) και 44 της ομάδας ελέγχου (που έλαβαν σνακ με υδατάνθρακες).
Η έρευνα διήρκεσε 19 εβδομάδες-μια εβδομάδα παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας, 2 εβδομάδες επισκέψεων και 16 πειράματος.
Δημιουργήθηκε menu κύκλου 7 ημερών που περιείχε 3 γεύματα και 2 σνακ την ημέρα, τα οποία καταναλώνονταν μεταξύ 6:00 πμ και 6:00 μμ.
Η διατροφή ήταν συγκεκριμένη για κάθε συμμετέχοντα και βέλτιστη για τις διατροφικές ανάγκες καθενός.
Περιείχε 25-35% λιπαρά, 45-55% υδατάνθρακες και 15-20% πρωτεΐνες.
Δόθηκαν 33,5 γρ ανάλατοι ξηροί καρποί και στην ομάδα ελέγχου ανάλατα κουλούρια, κρακεράκια και granola bars.
Συλλέχτηκαν ανθρωπομετρικά στοιχεία και απεικονιστικές εξετάσεις κοιλίας.
Υπολογίστηκε η δαπάνη ενέργειας σε χαλάρωση και τα επίπεδα σωματικής άσκησης παρακολουθήθηκαν με επιταχυνσιόμετρο.
Συλλέχτηκαν επίσης δείγματα αίματος.
Στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μεταξύ των τακτικών γευμάτων φάνηκε να μειώνει το σκορ κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο σημαντικά- ιδιαίτερα για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους.
Η ομάδα των περιστατικών φάνηκε ότι είχε σημαντικά μειωμένη περίμετρο μέσης –πιο έντονη μείωση στις γυναίκες.
Ο γυναικείος λιπώδης ιστός μειώθηκε παρόμοια στην ομάδα των περιστατικών έναντι της ομάδας ελέγχου.
Η έρευνα δίνει τις πρώτες ενδείξεις του φυσικά μειωμένου μεταβολικού κινδύνου χωρίς την ανάγκη μείωσης των θερμίδων.
Πηγές:
Nutrients,
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}