Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), τα φαρμακευτικά προϊόντα εμφανίζονται να ανατιμήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 11,8%. Ποσοστό που έρχεται σε μετωπική με τις φωνές από την πλευρά της Φαρμακοβιομηχανίας για τις τιμές των φαρμάκων περί διαρκής πτώσης τους.
Για το θέμα αυτό ζητήσαμε διευκρινήσεις και την άποψη του κ. Χρήστου Μαρτάκου, Governmental and Industrial Relations Director at Pharmaserve-Lilly SACI και προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛΕΜΑ).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τα φαρμακευτικά πρϊόντα ανατιμήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 11,8%. Τελικά, μας έχετε μπερδέψει κ. Χ. Μαρτάκo. Τι ισχύει στα φάρμακα, οι τιμές αυξάνονται ή η πλειονότητα αυτών έχει τιμές κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης;
Για να απαντήσει κάποιος με ακρίβεια στο ερώτημά σας πρέπει να ανατρέξει στο τι είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τι μετράει και πως αυτός καταρτίζεται. Ο δείκτης αυτός εκφράζει το κόστος αγοράς ενός καλαθιού αγαθών σε σχέση με το κόστος αγοράς που έχει σε κάποια “περίοδο βάσης”, η οποία είναι ένα έτος το οποίο επιλέγεται από τους στατιστικούς ως η βάση σύγκρισης.
Περιγράφοντας με απλά λόγια τον τρόπο υπολογισμού, αυτός περιλαμβάνει την σύγκριση τιμών μεταξύ συγκεκριμμένων αγαθών σε δύο διαφορετικές περιόδους. Στο καλάθι των ειδών περιλαμβάνονται και τα Φαρμακευτικά είδη. Σε αυτά μεταξύ άλλων, είναι Φάρμακα (οι τιμές τους λαμβάνονται μία φορά κατ΄έτος κεντρικά), αλλά και είδη όπως για παράδειγμα ο αυτοκόλλητος λευκοπλάστης, τα θερμόμετρα, το καθαρό οινόπνευμα, τα προφυλακτικά, τα τεστ εγκυμοσύνης, τα υγρά φακών επαφής αλλά και θεραπευτικές συσκευές όπως γυαλιά μυωπίας, φακοί επαφής, πιεσόμετρα, πατερίτσες, ζώνες παθήσεων, ακουστικά βαρηκοΐας, οι συσκευές μέτρησης σακχάρου.
Για τα φάρμακα ισχύει ότι οι τιμές τους δεν αυξάνονται και αυτό βάσει της νομοθεσίας που ισχύει. Οπως και πριν ανέφερα, οι τιμές τους λαμβάνονται κεντρικά και ετήσια και επομένως μπορεί κάποιος να υποθέσει με ασφάλεια ότι τον ΔΤΚ για τα Φαρμακευτικά είδη δεν τον επηρεάζουν τα φάρμακα, αλλά τα υπόλοιπα είδη που περιλαμβάνονται σε αυτά και των οποίων οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά.
Η απαγόρευση αυξήσεων που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας κατά την ετήσια ανατιμολόγηση φαρμάκων, οδηγεί πολλά σκευάσματα να έχουν τιμές κάτω του μέσου όρου - αν όχι και κάτω από την χαμηλότερη τιμή των κρατών της Ευρωζώνης, γεγονός που ισχύει για πολλά σκευάσματα.
Άρα, στο "καλάθι" που μετρά ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, περιλαμβάνεται πληθώρα φαρμακευτικών ειδών- προϊόντων των οποίων οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, επηρεάζοντας τον σχετικό δείκτη. Σε αντίθεση με τα φάρμακα τα οποία δεν ανατιμώνται. Μάλιστα σε κάθε ανατιμολόγηση έχουμε μειώσεις μέχρι του ορίου του 7%.
Θα ήθελα να προσθέσω εδώ ότι σήμερα τα Φάρμακα που αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ είναι κατά πολύ φθηνότερα από άλλες χώρες, και αυτό γιατι επιβάλλονται υψηλότατες υποχρεωτικές επιστροφές μέσω των rebates και clawBack. Επιστροφές που φθάνουν ή και ξεπερνούν το 70% (σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ).
Να τονίσω εδώ ότι δεν έχουμε σαν Φαρμακοβιομηχανία καθαρή εικόνα, αφού δεν έχουμε ακόμη λάβει τα σημειώματα για την αυτόματη επιστροφή από το ΥΥΚΑ και τους ΦΚΑ.
Παρόλα ταύτα, αν βασιστούμε στο ότι τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) είναι σωστά, γιατί αυξάνεται ο αριθμός των σκευασμάτων που αποσύρονται από το Δελτίο Τιμών, όπως εσείς έχετε ισχυριστεί σε διάφορα συνέδρια;
Δεν είναι σωστά τα στοιχεία. 'Αλλο μετρά ο ΔΚΤ και άλλα συμβαίνουν με τις τιμές των φαρμάκων. Οι τιμές δεν αυξάνουν, αλλά υπάρχει σταθερή μείωσή τους από χρόνο σε χρόνο. Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές και τα κόστη παραγωγής (πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενέργεια) οδηγούν σε αποσύρσεις σκεπασμάτων από το Δελτίο Τιμών. Πάνω από 3.500 κωδικοί έχουν διαγραφει την τελευταία 5ετια, ενώ η εικόνα που έχουμε από την επεξεργασία του τελευταίου Δελτίου Τιμών είναι ότι αναμένονται περί τις 600 διαγραφές.
Με μακρόχρονη πορεία στον χώρο του φαρμάκου, θα ήθελα τη γνώμη σας για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική την απαγόρευση των παράλληλων εξαγορών.
Η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει την επάρκεια θεραπευτικών λύσεων για τους ασθενείς στην χώρα. Η απαγόρευση εξαγωγών σε συγκεκριμένα φάρμακα φαίνεται ότι το πετυχαίνει.
Αυτό είναι και το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Ωστόσο δεν αντιμετώπίζει πλέον αποτελεσματικά τις ελλείψεις οι οποίες οφείλονται προτίστως στην άρνηση της πολιτείας από την αρχή της κρίσης αλλά και μετά από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα μας.
Οι ελλείψεις είναι πολυπαραγοντικές, αλλά είναι γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση η οποία έχει σήμερα ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ποσοστό μεγαλύτερο από το κράτος σε όρους πραγματικής δαπάνης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}