Επιστήμη & Ζωή

Ποιοι υδατάνθρακες συμβάλλουν σε πιο αργή αύξηση του σωματικού βάρους [μελέτη]

Η νέα έρευνα προστίθεται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι διατροφή με πολλούς υγιεινούς υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες-λιπαρά, συνδέεται με σημαντικά βραδύτερη μακροπρόθεσμη αύξηση σωματικού βάρους.


Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023, 18:02

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα. Όμως δεν είναι αρκετό να μειώσει κάποιος τους υδατάνθρακες.

Ανάλυση στοιχείων 125.000 υγιών ενηλίκων έδειξε ότι η αντικατάσταση εξευγενισμένων υδατανθράκων με τροφές ολικής άλεσης και η μείωση των ζωικών λιπαρών και ζωικών πρωτεϊνών φάνηκε να μειώνει την ποσότητα βάρους που κέρδισαν σε διάστημα 4 ετών.

Ο Dr. Qi Sun, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι όσον αφορά μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, η ποιότητα είναι πολύ σημαντική Οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προσοχή σε υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας.

Υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας είναι προϊόντα ολικής άλεσης, λιπαρά από φυτικά έλαια, φυτικές πρωτεΐνες -όπως όσπρια, σόγια και ξηροί καρποί -φρούτα και λαχανικά.

Ο Sun δήλωσε ότι καλύτερα κάποιος να απέχει από εξευγενισμένα δημητριακά όπως λευκό αλεύρι, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και κορεσμένα λιπαρά.

Οι καλύτερες ζωικές πρωτεΐνες είναι το ψάρι και έπειτα το κοτόπουλο, είπε.

Η νέα έρευνα προστίθεται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι διατροφή με πολλούς υγιεινούς υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες-λιπαρά, συνδέεται με σημαντικά βραδύτερη μακροπρόθεσμη αύξηση σωματικού βάρους.

Για την ανάλυση, οι ερευνητές εστίασαν σε 123.332 υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές δεν εστίασαν σε δίαιτες με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες όπως Κέτο, Atkins ή paleo.

Μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, συνήθως περιέχει 30% - 40% υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων με βάση την ποιότητά της και τους χώρισαν σε 4 κατηγορίες με βάση τα σκορ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους αύξησαν λιγότερο το βάρος τους στα 4 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Οι 2 κατηγορίες με βάση τη ζωική πρωτεΐνη συνδέθηκαν με πιο γρήγορη αύξηση βάρους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων