Σε πρόσφατη έρευνα στο EClinicalMedicine, επιστήμονες εξέτασαν την αλλαγή στις τάσεις σε μέρη θανάτου σε 32 χώρες, κατά τη διάρκεια και πριν την πανδημία COVID-19, ώστε να κατανοήσουν τη μεγαλύτερη επίπτωση της πανδημίας σε παγκόσμια μοτίβα θνητότητας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 32 χώρες σχετικά με πιστοποιητικά θανάτου για να εξετάσουν τις τάσεις στη θνητότητα ενηλίκων όσον αφορά τον τόπο θανάτου κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας 2020-21.
Τα συνέκριναν με τις τάσεις που παρατηρούνταν 8 χρόνια πριν την πανδημία.
Επισκοπήσεις έχουν δείξει ότι το σπίτι είναι ένα από τα πιο προτιμώμενα μέρη για να πεθάνει ένας ασθενής με απειλητική για τη ζωή νόσο.
Για πολλούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, η αυτονομία, αξιοπρέπεια, παρουσία αγαπημένων, εξοικείωση, άνεση και παρουσία μελών οικογένειας το καθιστούν προτιμώμενο μέρος για τις τελευταίες τους ημέρες.
Όμως, η επιδείνωση της κατάστασης και το βάρος στους φροντιστές επίσης οδηγούν ορισμένους ασθενείς να μην προτιμούν να πεθάνουν στο σπίτι.
Παρόλα αυτά, οι προσωπικές προτιμήσεις των ασθενών και των οικογενειών τους δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με την πραγματικότητα και το μέρος θανάτου συχνά εξαρτάται και από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα μέρη θανάτου κατηγοριοποιήθηκαν ως σπίτι, νοσοκομείο, όχι νοσοκομείο και άλλες κατηγορίες λόγω της ποικιλίας των στοιχείων μεταξύ των χωρών.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό θανάτου στο σπίτι έφτασε στο 42,7%. Στις γυναίκες στο 45,3% και στους άντρες στο 40,2%.
Tα στοιχεία αναλύθηκαν με βάση την ηλικία, το φύλο και το αίτιο θανάτου, που περιλάμβανε τον καρκίνο, την άνοια και την COVID-19. Tα ποσοστά θνητότητας και οι αριθμό θανάτων υπολογίστηκαν σύμφωνα με τον τόπο θανάτου, το φύλο, τη χώρα, την αιτία θανάτου και την ηλικιακή ομάδα.
Tο ποσοστό των θανάτων στο σπίτι, επίσης υπολογίστηκε με τρόπο που να εντοπίζει διαφορές ηλικιακής κατανομής στους θανάτους στο σπίτι.
Tα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά την πανδημία, αλλά το ποσοστό θανάτων στο σπίτι ποίκιλε σημαντικά σε διάφορες παραμέτρους, όπως ηλικία, χώρα, φύλο και αίτιο θανάτου.
Η αύξηση στον αριθμό των θανάτων στο σπίτι ήταν υψηλότερη στις γυναίκες. Οι ερευνητές το αποδίδουν σε υψηλότερη εμπλοκή των γυναικών στο σχεδιασμό της περίθαλψης προς το τέλος της ζωής και στην αποφυγή των εισαγωγών στο νοσοκομείο.
Αν και οι διαφορές στα ποσοστά θανάτου στο σπίτι για διαφορετικές ηλικίες δεν ήταν σταθερές μεταξύ των χωρών υπάρχει αύξηση του αριθμού θανάτων στο σπίτι λόγω καρκίνου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε αντίθεση με τις μη κακοήθεις νόσους, ο καρκίνος έχει πιο προβλέψιμη πορεία και για αυτό η αύξηση των θανάτων στο σπίτι που συνδέονται με τον καρκίνο θα μπορούσε να οφείλεται στην έγκαιρη και βελτιωμένη παρηγορητική φροντίδα.
Μόνο 8,3% των συνολικών θανάτων οφείλονταν στην COVID-19, που υποδεικνύει οτι σημαντικό κομμάτι των θανάτων στο σπίτι προερχόταν από άλλες σοβαρές παθήσεις για τις οποίες η παρηγορητική φροντίδα ήταν επιλογή.
Η μελέτη επίσης αναφέρθηκε στον ρόλο της τηλεϊατρικής όσον αφορά τη στήριξη και παροχή πληροφοριών στους φροντιστές δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φροντίσουν τους ασθενείς στο σπίτι -κάτι που θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην αύξηση του αριθμού θανάτων στο σπίτι.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}