Η τεχνητή νοημοσύνη σύντομα ενδεχομένως θα μπορεί να προβλέπει αν κάποιος θα εμφανίσει ψύχωση. Οι ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιεί μαγνητικές τομογραφίες για να κάνει διαχωρισμό μεταξύ υγιών και όσων έχουν υψηλό κίνδυνο για ψυχωσικά επεισόδια.
Το εργαλείο δημιουργήθηκε με εξετάσεις 2.000 ανθρώπων από 21 περιοχές του πλανήτη. Μισοί από τους συμμετέχοντες προηγουμένως είχαν εντοπιστεί ως έχοντες κλινικά υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης.
Το εργαλείο έχει ποσοστό ακρίβειας 85% στο να ξεχωρίζει ανθρώπους χωρίς κίνδυνο από αυτούς που αργότερα θα εμφανίσουν ψυχωσικά συμπτώματα. Όταν εφαρμόστηκε σε νέα στοιχεία, η ακρίβεια ήταν στο 73%.
Ο καθηγητής Shinsuke Koike, του University of Tokyo, δήλωσε ότι μόνο το 30% όσων έχουν κλινικά υψηλό κίνδυνο έχουν αργότερα εμφανή ψυχωσικά συμπτώματα.
Ετσι, γιατροί χρειάζονται βοήθεια στον εντοπισμό όσων στη συνέχεια θα εμφανίσουν ψυχωσικά συμπτώματα, χρησιμοποιώντας όχι μόνο υποκλινικά σημάδια- όπως αλλαγές στη συμπεριφορά, τη σκέψη και τα συναισθήματα- αλλά και ορισμένους βιολογικούς δείκτες.
Η έρευνα, που είναι από τις πρώτες που εντοπίζουν διαφορές στον εγκέφαλο ανθρώπων με πολύ υψηλό κίνδυνο ψύχωσης που δεν έχουν ακόμα εμφανίσει επεισόδιο, πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα 21 κέντρων σε 15 χώρες.
Η έρευνα χώρισε 1.165 συμμετέχοντες σε 3 κατηγορίες. Οσους κλινικά είχαν υψηλό κίνδυνο και εμφάνισαν αργότερα ψύχωση, όσους δεν είχαν και όσους είχαν αβέβαιη συνέχεια, μαζί με 1.029 υγιείς για σύγκριση.
Αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει μοτίβα στην ανατομία του εγκεφάλου σε αυτές τις ομάδες και αποδείχτηκε ακριβής κατά 85% στην εκπαίδευση και κατά 73% στις εξετάσεις νέων δεδομένων όσον αφορά την πρόβλεψη του υψηλού κινδύνου για έναρξη ψύχωσης.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πρέπει να εξετάσουν αν το εργαλείο θα δουλεύει καλά με νέα δεδομένα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Molecular Psychiatry.
Πηγές:
Molecular Psychiatry.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}