Αντιψυχωσικά φάρμακα σε δόσεις >75 mg/ημέρα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο όψιμης δυσκινησίας, αναφέρει έρευνα στο Journal of Clinical Psychopharmacology.
Ο Maki Gouda, του Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation στην Οσάκα, εξέτασε τη σχέση μεταξύ δόσεων αντιψυχωσικών και του κινδύνου όψιμης δυσκινησίας στην κλινική πρακτική, σε πληθυσμό ασθενών 15 ετών και άνω, με διάγνωση σχιζοφρένειας, κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής.
Ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωστεί με όψιμη δυσκινησία κατηγοριοποιήθηκαν ως περιστατικά που ταιριάστηκαν με ομάδα ελέγχου με αναλογία 1:10.
Η ανάλυση περιέλαβε 58.452 ασθενείς, 80 εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν περιστατικά όψιμης δυσκινησίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι δόσεις >75 mg/ημέρα στην τελευταία συνταγή και η μέγιστη δόση πριν την ημερομηνία διάγνωσης όψιμης δυσκινησίας συνδέονταν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για όψιμη δυσκινησία.
Σε αναλύσεις post-hoc υπήρχε σημαντικός συσχετισμός μεταξύ δόσεων ≥300 mg/ημέρα έναντι ≤75 και >75 έως <300 mg/ημέρα και του κινδύνου όψιμης δυσκινησίας.
Οι αναλογίες πιθανοτήτων ήταν 3,40 και 3,50 όταν συγκρίθηκαν ≥300 mg/ημέρα με >75 έως <300 mg/ημέρα στην τελευταία συνταγή και ως μέγιστη δόση πριν την πρώτη διάγνωση της όψιμης δυσκινησίας, αντίστοιχα.
Η συνταγογράφηση υψηλής δόσης συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο όψιμης δυσκινησίας και ο πιο υψηλός κίνδυνος παρατηρήθηκε στην ομάδα που λάμβανε >300 mg/ημέρα.
Πηγές:
Journal of Clinical Psychopharmacology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Έρευνα συνδέει τη βλάβη στην ακοή με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Λόγοι για να αγαπήσουμε τη ρόκα
Παιδική παχυσαρκία: 7 πρωτεΐνες που συνδέονται με βλάβες στην υγεία [μελέτη]