Τα περισσότερα παιδιά με προβλήματα προσοχής δεν θα εμφανίσουν στο μέλλον σοβαρές ψυχικές παθήσεις όπως ψύχωση και σχιζοφρένεια.

Όμως νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η φτωχή προσοχή στην παιδική ηλικία και ορισμένα γονίδια θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισής τους.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εντοπιστούν προπομποί ψυχωσικών συμπτωμάτων στην εφηβεία ή στα 20, αναφέρει ερευνητική ομάδα του University of California, Los Angeles.

Ακόμα και αν παιδιά έχουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ψυχικών νόσων στην ενήλικο ζωή, τόνισαν οι ερευνητές.

Η Dr. Carrie Bearden δήλωσε ότι αν κάποιος εχει ισχυρή τάση βάσει των γονιδίων του και του εύρους προσοχής του στην παιδική ηλικία δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες πορείες και ποιοι άνθρωποι θα είναι ανθεκτικοί στον υποκείμενο κίνδυνο.

Αυτό θα είναι σημαντικοί να εξεταστεί όταν υπάρξουν καλύτερα στοιχεία,  σημείωσε.

Η μελέτη εστίασε σε στοιχεία εγκεφάλου, σκέψης και γενετικά, 10.000 παιδιών τα οποία παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια από την ηλικία των 9 έως την εφηβεία.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι θέματα  προσοχής στην παιδική ηλικία εξηγούσαν το 4% έως 16% της σχέσης μεταξύ γενετικών παραγόντων και πιθανοτήτων εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων στην εφηβεία.

Ειδικοί έχουν παρατηρήσει σχέση μεταξύ προβλημάτων προσοχής στην παιδική ηλικία και κατοπινής ψύχωσης και σχιζοφρένειας.

Όμως τα νεα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα προσοχής δεν είναι η μόνη αιτία.

Η Sarah Chang σημείωσε ότι αν η προσοχή εξηγούσε εντελώς τη σχέση μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και ψυχωσικών εμπειριών το ποσοστό θα ήταν 100%.

Πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για ψύχωση, ο τρόπος που  λειτουργούν οι μηχανισμοί ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο του αναπτυξιακού κινδύνου για ψύχωση δεν έχουν κατανοηθεί καλά και εδώ υπεισέρχεται η νεα έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health.

Πηγές:
Nature Mental Health.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δηλητηρίαση από μονοξείδιο: Η κατάσταση του 55χρονου και η ΜΕΘ Κοζάνης
ΕΚΠΑ: Νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
"Λαϊκό": Πρώτη μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους σε ενήλικο στην Ελλάδα