Δύο στελέχη γρίπης έφερε μία 63χρονη που έχασε πρόσφατα τη ζωή της στην Κίνα. Ήταν φορέας του ιού της εποχικής γρίπης A (H3N2) και γρίπης των πτηνών A (H10N5), η οποία μεταφέρθηκε στην άτυχη γυναίκα από ζωντανή πάπια που είχε αγοράσει.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η εργαστηριακή διερεύνηση του εναπομείναντος κρέατος πάπιας, που βρέθηκε στο ψυγείο, επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού της γρίπης των πτηνών A (H10N5).
Το κρούσμα ταυτόχρονης μόλυνσης από τη γρίπη A (H3N2) και τον ζωονοσογόνο A (H10N5) είχε εντοπιστεί τον προηγούμενο μήνα στην επαρχία Zhejiang.
Η 63χρονη είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα. Εμφάνισε συμπτώματα (βήχας, πονόλαιμος και πυρετός) στις 30 Νοεμβρίου και εισήχθη σε τοπικό κέντρο υγειονομικής περίθαλψης στις 2 Δεκεμβρίου λόγω επιδείνωσης. Στις 7 Δεκεμβρίου, εισήχθη σε νοσοκομείο στο Zhejiang, όπου πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου.
Μικροβιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιανουαρίου αποκάλυψαν τους δύο ιούς, ενώ τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας.
Δεν έχουν εντοπιστεί επιπλέον κρούσματα μεταξύ των στενών επαφών της. Οι κινεζικές αρχές έχουν δώσει οδηγίες και διενεργεί αξιολογήσεις κινδύνου.
Κίνδυνος
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πρόκειται για περιστασιακή μόλυνση με ιό γρίπης των πτηνών και η πιθανότητα μόλυνσης ανθρώπων είναι χαμηλή. Δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πρόκειται για την πρώτη τεκμηριωμένη μόλυνση του ανθρώπου με τη γρίπη των πτηνών A (H10N5). Ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους εκτιμάται - επί του παρόντος - ως πολύ χαμηλός.
Η άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά είναι η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης στον άνθρωπο και προτείνεται η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας για όσους εκτίθενται σε άρρωστα ή νεκρά πτηνά και τα περιττώματά τους.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}