Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ βολικό – και αναπόσπαστος – μέρος της καθημερινής ζωής. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί στην ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα ηλεκτρονικά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία.
Η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία πιστεύεται ότι προκαλείται από ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά δεν έχει καμία επιστημονική απόδειξη. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λόγω άλλων διαταραχών ή πεποιθήσεων σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, περιβαλλοντικές αλλαγές ή την θεραπεία υποκείμενων παθήσεων.
Συμβαίνει όταν κάποιος αισθάνεται ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Συχνά αναφέρονται απλώς ως ακτινοβολία, και απελευθερώνονται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως router, υπολογιστές, φούρνους μικροκυμάτων και άλλες οικιακές συσκευές.
Σύμφωνα με άτομα που λένε ότι έχουν ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, μπορεί να αισθανθούν συμπτώματα όπως:
ζάλη
πονοκεφάλους
μυρμήγκιασμα
Το όνομα ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1991. Από τότε, πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι τη βιώνουν, ειδικά καθώς οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν γίνει πιο δημοφιλείς. Παρά αυτές τις αναφορές, η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν είναι αναγνωρισμένη πάθηση από την επιστημονική κοινότητα. Οι μελέτες απέτυχαν να βρουν κάποια ισχυρή σχέση μεταξύ των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και των αναφερόμενων συμπτωμάτων. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για τη διάγνωση της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας. Ως αποτέλεσμα, η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι μια πάθηση που συνήθως θα προκύψει από αυτοδιάγνωση.
Τέλος, πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την πραγματική έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Σε μια μελέτη του 2018, άτομα με αυτοδιαγνωσμένη ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία εκτέθηκαν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κινητά και ραδιοφωνικά συστήματα, καθώς και σε ψευδή σήματα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα όταν νόμιζαν ότι κάθε σταθμός ήταν ενεργοποιημένος – κάτι που υποδηλώνει ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν πότε εκτέθηκαν πραγματικά.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν είναι λίγες και οι μελέτες που έχουν δείξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, τα συμπτώματα που αναφέρονταν ως ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία ήταν στην πραγματικότητα συμπτώματα κάποιας άλλης υποκείμενης πάθησης που τα άτομα αγνοούσαν.
Θεραπεία ηλεκτρομαγνητικής ευαισθησίας
Επειδή η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν είναι επίσημη διάγνωση, δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για την πάθηση. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να διευκολύνει τα συμπτώματά σας.
Θεραπεία των υποκείμενων παθήσεων
Ένας γιατρός πιθανότατα θα ξεκινήσει με μια ιατρική αξιολόγηση για να μάθει περισσότερα για τα συμπτώματά σας. Ο στόχος είναι να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε τυχόν διαταραχές που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας. Μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος ή το ιατρικό ιστορικό σας.
Ψυχοθεραπεία
Μπορεί να σας ζητηθεί να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί να εντοπίσει και να θεραπεύσει υποκείμενες ψυχολογικές καταστάσεις που ενδεχομένως συμβάλλουν στα συμπτώματά σας. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να παρέχει θεραπεία έκθεσης για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις πεποιθήσεις που έχετε για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Περιβαλλοντικές αλλαγές
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σας μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα που τα αντιλαμβάνεστε ως ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Κατά συνέπεια, μπορεί να σας ζητηθεί να τροποποιήσετε το περιβάλλον σας με κάποιους τρόπους. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
*μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικών χώρων παίρνοντας έναν αφυγραντήρα ή περιορίζοντας το κάπνισμα
*μείωση του υπερβολικού θορύβου
*βελτίωση του κακού φωτισμού.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}