Τι είναι ο Ανθρώπινος Μεταπνευμονοιός HMPV; Πρόκειται για έναν νέο ιό;

Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός , όπως ο ανθρώπινος αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), με τον οποίο μοιάζει, ταξινομείται στην υποοικογένεια Pneumovirinae της οικογένειας Paramyxoviridae. Ο HMPV περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2001 από ερευνητές στην Ολλανδία. Εντοπίστηκε σε ρινοφαρυγγικά δείγματα από παιδιά με αναπνευστική νόσο.

Πώς μεταδίδεται και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Ο HMPV μεταδίδεται με εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, με μολυσμένες επιφάνειες και άμεση επαφή με μολυσμένο ασθενή.

Ο ιός προκαλεί ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα γρίπης, βήχα, πυρετό, μπούκωμα, ρινική έκκριση, δύσπνοια, ταχύπνοια, σύσπαση του θώρακα, συριγμό, ωτίτιδα, παρόξυνση άσθματος ή ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η βρογχιολίτιδα με ή χωρίς πνευμονία, είναι η πιο κοινή εμφάνιση της νόσου του hMPV, όταν η νόσος αρχίζει να επεκτείνεται προς το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Πόσο διαρκεί η νόσος;

Η περίοδος επώασης μπορεί να ποικίλλει, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 ημερών από την έκθεση. Η μέση διάρκεια της ασθένειας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα, αλλά είναι παρόμοια με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς.

Πώς επιβεβαιώνεται η οξεία μόλυνση με τον ιό HMPV;

Ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ανάστροφης μεταγραφάσης των αναπνευστικών εκκρίσεων: Αυτή είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος για τη διάγνωση του hMPV.

Δοκιμή αντιγόνου με χρήση ανοσοχρωματογραφίας (70,6% ευαισθησία και 95,5% ειδικότητα)

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να νοσήσει σοβαρά;

Οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο φαίνεται να είναι παρόμοιοι με εκείνους για τη σοβαρή νόσο RSV και περιλαμβάνουν την προωρότητα, τις καρδιακές παθήσεις, την πνευμονική νόσο, την ανοσοκαταστολή, τη μεταμόσχευση οργάνων ή βλαστοκυττάρων, την προσβολή από HIV, τον καρκίνο, τις αυτοάνοσες διαταραχές, τον μη ρυθμισμένο διαβήτη. Τα  μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ποιες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να επιφέρει η νόσηση με τον ιό HMPV; Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ο ιός στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού;

Οι κύριες σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν σοβαρή βρογχίτιδα ή πνευμονία, κρίσεις άσθματος ή ΧΑΠ, αναπνευστική ανεπάρκεια, που ενδέχεται να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η νόσηση με τον ιό HMPV; Υπάρχει ειδική θεραπεία;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη ειδική αντιική θεραπεία για τη μόλυνση από HMPV. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες θεραπείες είναι συμπτωματικές, με υγρά, αντιπυρετικά, ξεκούραση, αποσυμφορητικά ρινικού βλεννογόνου. Δεν χορηγούμε αντιβιοτικά διότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο βακτήρια. Σε σοβαρές λοιμώξεις από HMPV μπορεί να απαιτούνται νοσηλεία, συμπληρωματικό οξυγόνο και μηχανικός αερισμός.

Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού HMPV;

Όχι, επί του παρόντος.

Ποια είναι τα αναγκαία ατομικά μέτρα πρόληψης;

Η πρόληψη, αφορά την υγιεινή των χεριών, την κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε ή βήχετε. Αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό. Πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας τουλάχιστον επί 25 sec. Φοράτε μάσκα εάν είστε άρρωστοι και δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε κοντά σε άλλους. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Διακόψτε το κάπνισμα, αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, υιοθετήστε παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, αποφύγετε την καθιστική ζωή, φροντίστε για την επάρκεια του ύπνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο εθελοντισμός ωφελεί την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων [μελέτη]
Κόπωση και εγκυμοσύνη: Μια ιδιαίτερη σχέση
Η J&J εξαγοράζει την Intra-Cellular