Στις αρχές της εγκυμοσύνης, το σώμα σας πρέπει να καταβάλει πολλή προσπάθεια για να συντηρεί την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου σας. Αυτό μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο, ως κομμάτι της φύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια διαδικασία που εξαντλεί το σώμα σας. Συνεπώς, η αίσθηση κόπωσης είναι πολύ φυσιολογικό κομμάτι της εγκυμοσύνης.
Αρχικά, οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία από μόνες τους, ειδικά τα τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης.Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται, αναγκάζοντας την καρδιά σας να δουλεύει περισσότερο. Τέλος, το ψυχικό και συναισθηματικό φορτίο της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να γίνει εξαντλητικό. Η κόπωση της εγκυμοσύνης συνήθως κορυφώνεται γύρω στα μέσα του πρώτου τριμήνου, αλλά και πιο μετά στην εγκυμοσύνη είναι πιθανό η ενέργειά σας να τελειώσει πολύ γρήγορα από το επιπλέον βάρος, τους πόνους και τις ενοχλήσεις, όπως και τα ξαφνικά ταξίδια στην τουαλέτα μες στη μέση της νύχτας.
Τι φταίει όμως για την κούραση;
Κατά βάση οι ορμόνες. Αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό – ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης – η κούραση και η υπνηλία που θα νιώθετε μάλλον θα σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ύπνος σας μπορεί να έχει χειροτερεύσει και δεν ξεκουράζεστε ικανοποιητικά.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την κόπωση της εγκυμοσύνης;
Το να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε καλύτερα. Επειδή όντως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Η γνώση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ψυχολογικά και να μην επιτρέψετε στη συνεχή κούραση να σάς γεμίσει με περιττό άγχος. Συνεπώς, εκτός του να δίνετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο για ύπνο, αυτές είναι μερικές ακόμα συμβουλές για να έχετε περισσότερη ενέργεια κατά την εγκυμοσύνη.
Μη σταματήσετε τη γυμναστική
Η ασφαλής γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας φυσικά ανεβασμένα, αλλά θα βελτιώσει και πολύ σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για ασκήσεις που θα ήταν καλό να αποφύγετε, και προσπαθήστε να κρατάτε το σώμα σας δραστήριο.
Πίνετε πολύ νερό
Η κόπωση θα γίνει πολύ χειρότερη αν δεν πίνετε συχνά νερό. Το να πίνετε αρκετό νερό μπορεί να βοηθήσει όλες τις διεργασίες του σώματός σας να γίνονται πιο αποτελεσματικά και να απαιτούν λιγότερη ενέργεια.
Περιορίστε την καφεΐνη
Ο περιορισμός της καφεΐνης σε όχι περισσότερο από δύο μικρά φλιτζάνια καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα. Αναζητήστε επιπλέον ενέργεια σε μια κούπα πράσινο τσάι, αλλά και φροντίζοντας να καταναλώνετε καθημερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά και άλιπη πρωτεΐνη.
Αν η κούραση της εγκυμοσύνης έχει αρχίσει να γίνεται εμπόδιο στην καθημερινή σας ζωή, είτε λόγω αϋπνίας, είτε γενικότερης κόπωσης, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και πιο ασφαλείς.
Τέλος, αν παλαιότερα είχατε πρόβλημα με άπνοια ύπνου, είναι καλό να ελέγξετε κατά πόσο θα μπορούσε να σας επηρεάζει. Θα μπορούσε να σας κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη κατά την εγκυμοσύνη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναβάλλεται λόγω καιρού η σημερινή εκδήλωση του ΕΕΣ για τη Ημέρα Θυσίας του Διασώστη
Υβριδική ημερίδα για τα νέα συστήματα συνταγογράφησης και ηλεκτρονικών ραντεβού
Όμιλος Ευρωκλινικής: Αναγνώριση Κέντρου Μηχανικής Θρομβεκτομής