Οι άνθρωποι έκαναν λιγότερες σκέψεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD, αλλά είχαν περισσότερους εφιάλτες, αναφέρει η βιεννέζα ειδικός σε θέματα ύπνου, Brigitte Holzinger, με αφορμή την αυριανή "Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου", Παρασκευή 15 Μαρτίου.
Πριν από αυτό, 1 στους 3 στην Αυστρία σκεφτόταν κάποια στιγμή να αυτοκτονήσει, ενώ κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης "μόνο" 1 στους 4. Αντίθετα, η συχνότητα των εφιαλτών αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ύπνου, η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου θέλει να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι ένας "καλός ύπνος" είναι σημαντικός για την υγεία.
Η Holzinger εργάζεται στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στο Ινστιτούτο Έρευνας Συνείδησης και Ονείρων στη Βιέννη. Μαζί με συναδέλφους της, διερεύνησε και μελέτησε 9.300 γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις αυτοκτονικές σκέψεις και τους εφιάλτες.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Courtney Bolstad από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισιπή (ΗΠΑ). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο "Journal of Sleep Research".
Σύμφωνα με την μελέτη, 2% λιγότεροι άνθρωποι διακατέχονταν από σκέψεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD.
"Ίσως οι άνθρωποι αποσπούν την προσοχή τους από την κρίση, σκέφτονται άλλα πράγματα εκτός από τη δική τους δυστυχία και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτό", εξήγησε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Holzinger .
Στην Αυστρία παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση των αυτοκτονικών σκέψεων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και συγκεκριμένα κατά σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, σε διεθνή σύγκριση, η "αυστριακή ψυχή" δημιουργεί πολύ συχνά σκέψεις αυτοκτονίας: 34% των ερωτηθέντων πριν από την πανδημία και 24% κατά τη διάρκειά της.
Μόνο στη Βραζιλία τα ποσοστά είναι υψηλότερα, 34% και 30% αντίστοιχα. Τέτοιες φαντασιώσεις καταγράφηκαν λιγότερο συχνά στην Κίνα (4% και 3% αντίστοιχα).
Οι σκέψεις αυτοκτονίας ήταν πιο συχνές μεταξύ των πασχόντων από Long CoViD απ' ό,τι μεταξύ των ασθενών με οξεία CoViD. "Τότε συνήθως ασχολείσαι με την επιβίωση και την πρόκληση και η όποια απελπισία φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα", λέει η Holzinger: "Αλλά με την Long CoViD, η κατάσταση συνεχίζεται και η υποβόσκουσα απελπισία αναδύεται ξανά".
Η long CoViD οδηγεί επίσης σε συχνότερες διαταραχές του ύπνου, οι οποίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονική συμπεριφορά. "Συν τοις άλλοις, αισθάνεται κανείς επίσης κουρασμένος και λιγότερο ενεργητικός, αναφέρει η ψυχολόγος: "Όλα αυτά προάγουν τις καταθλιπτικές σκέψεις".
Οι συχνοί εφιάλτες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,5% παγκοσμίως στην διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες μείωσαν την εμφάνιση αυτοκαταστροφικών φαντασιώσεων περισσότερο απ' ό,τι τα άσχημα όνειρα θα μπορούσαν να τις αυξήσουν.
Μια αποτελεσματική θεραπεία για τις αυτοκτονικές σκέψεις και τους εφιάλτες είναι ο ύπνος για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ονειρευόμαστε λιγότερο ", τονίζει η Holzinger: "Τα όνειρα ρυθμίζουν τον συναισθηματικό κόσμο και μας βοηθούν να αποκαταστήσουμε συναισθηματικά τον εαυτό μας". Η έλλειψη οδηγεί σε μεγαλύτερη συχνότητα εφιαλτών και αυτοκτονικών φαντασιώσεων.
"Το όνειρο είναι σαν μια μικρή ψυχοθεραπεία", λέει η ψυχολόγος: "Σε κάθε περίπτωση, μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το περιβάλλον μας και τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και να μαθαίνουμε καλύτερα τα γεγονότα".
"Μαζί με το φαγητό, το ποτό και τη σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος αποτελεί μια από τις βασικές υπαρξιακές ανάγκες του ανθρώπου", αναφέρει η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου: "Εκτός από την αναζωογονητική του λειτουργία, ο ύπνος χρησιμεύει στον καθαρισμό του εγκεφάλου και στην αναδόμηση των ενεργειακών αποθεμάτων".
Είναι επίσης σημαντικός για την καλή μνήμη και την αποτελεσματική μάθηση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγεία του εγκεφάλου απομακρύνοντας τα άχρηστα στοιχεία από το κέντρο της σκέψης.
Ο κακός ύπνος συνδέεται με τη σειρά του με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, τονίζει η Anna Heidbreder από την Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Linz.
Οι νυσταγμένοι οδηγοί αποτελούν επίσης κίνδυνο στην οδική κυκλοφορία και τα άτομα με διαταραχές ύπνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο ψυχικών ασθενειών.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου είναι να τονιστεί η σημασία ενός αδιατάρακτου νυχτερινού ύπνου και να διερευνηθούν περαιτέρω οι λειτουργίες του ύπνου μέσω της έρευνας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου, "όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαρκή ύπνο, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις κοινωνικές δομές, τις διαπροσωπικές σχέσεις ή τις ατομικές πεποιθήσεις".
Πηγές:
Journal of Sleep Research
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}