Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επανεξετάζει επί του παρόντος την έγκριση της λεκανεμάμπης για τη θεραπεία ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οι ειδικοί παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη σωστή επιλογή των ασθενών, τις εξετάσεις και το κόστος σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Science Media Centre.
Τα αντισώματα κατά του αμυλοειδούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένησης, εάν η παθολογία του Αλτσχάιμερ είναι ανιχνεύσιμη στον εγκέφαλο. Ωστόσο, καμία δραστική ουσία δεν έχει ακόμη εγκριθεί στην Ευρώπη.
Το μονοκλωνικό αντίσωμα lecanemab μπόρεσε να επιβραδύνει τον σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς και την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης σε ασθενείς με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ σε μια δοκιμή φάσης ΙΙΙ. Στις αρχές του 2023, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε προσωρινά το φάρμακο με γρήγορες διαδικασίες.
Η απόφαση του EMA αναμένεται να ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η επιτροπή πρέπει να σταθμίσει τα κλινικά οφέλη για τη μικρή ομάδα ασθενών, το υψηλό κόστος των τακτικών εγχύσεων και ελέγχων και τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών με τη μορφή ARIA (απεικονιστικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το αμυλοειδές) σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Η δρ Katharina Bürger, επικεφαλής του εξωτερικού ιατρείου μνήμης στο Ινστιτούτο για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την άνοια στο LMU του Μονάχου, τάχθηκε υπέρ της πολύ προσεκτικής επιλογής των ασθενών. "Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να καεί αυτή η ουσία εάν δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη οι κίνδυνοι και οι προφυλάξεις".
Η λεκανεμάμπη είναι κατάλληλη μόνο για ένα μικρό ποσοστό ασθενών, συγκεκριμένα για εκείνους με ήπια γνωστική διαταραχή ή πρώιμη άνοια Αλτσχάιμερ.
Η Bürger εκτίμησε τον αριθμό τους σε περίπου 20.000 στη Γερμανία.
Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν διάγνωση είναι δέκα φορές μεγαλύτερος.
"Το χρονικό παράθυρο για τη θεραπεία είναι πολύ μικρό". Οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι που φοβούνται την άνοια δεν είναι υποψήφιοι και η εξέταση PET ή εγκεφαλονωτιαίου υγρού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του ασθενούς.
Αποτελεσματικό φάρμακο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικά νέο αυτό φάρμακο, σύμφωνα με διενεργούμενες μελέτες, φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό έκπτωσης στις γνωσιακές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η σκέψη, σε άτομα με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ, μία εξέλιξη που οι ειδικοί χαρακτήρισαν πριν από δύο περίπου χρόνια ως "ιστορική στιγμή" για την αντιμετώπιση της άνοιας.
Στο πλαίσιο μάλιστα σχετικής μελέτης, το φάρμακο που παρασκευάζουν οι εταιρείες Biogen και Eisai, απέδειξε ότι μπορεί να μειώσει έως και 27% τον ρυθμό έκπτωσης στις γνωσιακές λειτουργίες που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.
Αυτό προέκυψε από ομάδες ασθενών στα πρώτα στάδια της νόσου, τα μέλη της οποίας επί 18 μήνες λάμβαναν είτε εικονικό φάρμακο, είτε τη δραστική ουσία λεκανεμάμπη.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}