Η επιστήμη καταγράφει σημαντική πρόοδο στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διαδικασία απεικόνισης με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) μπορεί να αποκλείσει την υποψία άνοιας με μεγάλη ακρίβεια, ανέφεραν τώρα Γερμανοί ειδικοί πυρηνικής ιατρικής.

Είναι πιθανό ότι το πρώτο αιτιολογικά αποτελεσματικό φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ θα είναι διαθέσιμο μελλοντικά στην ΕΕ.

"Όταν η μνήμη και η νοητική ευκινησία μειώνονται σταδιακά, τίθεται γρήγορα το ερώτημα αν πρόκειται ακόμη για ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της τρίτης ηλικίας ή ήδη για τα πρώτα σημάδια άνοιας Αλτσχάιμερ.

Η διάγνωση είναι συχνά δύσκολο να γίνει, ιδίως κατά την έναρξη της άνοιας.

Μια μελέτη από τη Γαλλία δείχνει τώρα ότι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια σε αυτή τη διαγνωστική γκρίζα ζώνη», έγραψε την περασμένη εβδομάδα η Επαγγελματική Ένωση Γερμανικής Πυρηνικής Ιατρικής (BDN).

Με τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων άνοιας, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, για τον ατομικό σχεδιασμό της φροντίδας των πασχόντων, για τον προγραμματισμό της περίθαλψης κ.λπ. στην πολιτική υγείας και τελικά για την έρευνα για νέες θεραπείες, οι διαγνωστικές διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρώιμο στάδιο αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

"Προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση της νόσου, αλλά και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών, θα ήταν επιθυμητό να μπορούμε να εντοπίζουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τους ασθενείς με υψηλό κίνδυνο άνοιας", δήλωσε ο Detlef Moka, πρόεδρος της BDN.

Η απεικόνιση με PET χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία στη διάγνωση της υπάρχουσας ή εξελισσόμενης νόσου του Alzheimer. Τώρα έχει υποβληθεί σε μια πιο εκτεταμένη πρακτική δοκιμή από μια γαλλική ερευνητική ομάδα - και θα μπορούσε προφανώς να συμβάλει περισσότερο στη διάγνωση από ό,τι προηγουμένως.

Συνολικά 403 ασθενείς έλαβαν μέρος στη μελέτη, για την οποία η ομάδα με επικεφαλής τον ειδικό πυρηνικής ιατρικής Antoine Verger από το Πανεπιστήμιο του Νανσί έκανε αναφορά στο εξειδικευμένο περιοδικό "Alzheimer's Research & Therapy". Όλοι τους είχαν επισκεφθεί ένα κέντρο μνήμης λόγω ήπιας γνωστικής εξασθένησης, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η απεικονιστική διαδικασία που βασίζεται στην πυρηνική ιατρική. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη χορηγήθηκε ενδοφλεβίως η ουσία-δείκτης 18F-φθοροδεοξυγλυκόζη (18F-FDG).

Πρόκειται για ένα ασθενώς ραδιενεργά σημαδεμένο μόριο σακχάρου που συσσωρεύεται σε μεταβολικά ενεργούς ιστούς. "Στις επακόλουθες σαρώσεις εγκεφάλου με ΡΕΤ, οι ενεργές και λιγότερο ενεργές περιοχές του εγκεφάλου μπορούν στη συνέχεια να διακριθούν εύκολα μεταξύ τους", εξήγησε ο Moka.

Το παρατηρούμενο μοτίβο δραστηριότητας παρέχει πληροφορίες σχετικά με πιθανούς περιορισμούς στη λειτουργία του εγκεφάλου και την παρουσία μιας νευροεκφυλιστικής νόσου.

Στη γαλλική μελέτη, 120 από τους 403 ασθενείς, δηλαδή περίπου το 30%, είχαν φυσιολογικά ευρήματα 18F-FDG PET, ενώ το υπόλοιπο 70% των σαρώσεων χαρακτηρίστηκαν ως νευροεκφυλιστικές. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (26%) εμφάνισε έκδηλη άνοια, το 13% πέθανε χωρίς να έχει εμφανίσει σημάδια άνοιας και το 61% επέζησε χωρίς άνοια.

Η μελέτη αποκάλυψε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της διαδικασίας: πολλά από τους συμμετέχοντες στην μελέτη των οποίων οι εικόνες ΡΕΤ είχαν αρχικά δείξει σημάδια νευροεκφυλιστικών αλλαγών, γλίτωσαν από την άνοια κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, με αποτέλεσμα η θετική προγνωστική αξία της ΡΕΤ να είναι χαμηλή μόνο στη στατιστική ανάλυση.

Ωστόσο, η πρόοδος προφανώς έγκειται στον αποκλεισμό του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ για τον εκάστοτε εξεταζόμενο.

"Αντίθετα, η αρνητική προγνωστική αξία -δηλαδή η τιμή για το ποσοστό των ατόμων που δεν πάσχουν από την εν λόγω νόσο- ήταν πολύ υψηλή, στο 85%", δήλωσε ο Γερμανός ειδικός. "Αυτό σημαίνει ότι 85 στα 100 άτομα με μη εμφανή απεικόνιση παραμένουν πράγματι απαλλαγμένα από την άνοια τα επόμενα τρία χρόνια". Ένα δυσδιάκριτο εύρημα ΡΕΤ δίνει επομένως αρκετά αξιόπιστα το πράσινο φως.

Η PET με βάση τους δείκτες έχει ήδη καθιερωθεί στη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Στην περίπτωση ήπιων συμπτωμάτων άνοιας, η 18F-FDG PET μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της πιθανότητας εξέλιξης σε έκδηλη άνοια Αλτσχάιμερ.

Οι σαρώσεις ΡΕΤ, στις οποίες επισημαίνονται οι εναποθέσεις αμυλοειδούς στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, θεωρούνται μία από τις διαγνωστικές επιλογές για τη νόσο.

"Οι καθιερωμένες διαγνωστικές διαδικασίες, οι οποίες εκτός από την PET αμυλοειδούς περιλαμβάνουν και την εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από την 18F-FDG PET", τόνισε ο Moka.

Εν όψει των περιορισμένων πόρων, ωστόσο, η απεικόνιση μπορεί να βοηθήσει να αποφασιστεί σε ποιους είναι απαραίτητες περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις - και σε ποιους μπορούν να παραλειφθούν χωρίς σημαντική απώλεια γνώσεων.

Τέτοιες διαδικασίες είναι επίσης σημαντικές για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς διευκολύνουν τον εντοπισμό κατάλληλων πειραματόζωων για κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητά τους. Αυτό θα επιταχύνει την έρευνα και θα αυξήσει την εγκυρότητα των μελετών.

Μια νέα απόφαση σχετικά με τα εν λόγω φάρμακα θα μπορούσε να είναι ακόμη στα σκαριά στην ΕΕ: Κατόπιν αιτήματος της φαρμακευτικής εταιρείας Eisei, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πρέπει τώρα να επανεξετάσει την αρνητική απόφασή του σχετικά με την έγκριση του μονοκλωνικού αντισώματος lecanemab.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]