Παραληρηματικές σκέψεις και συναισθήματα αυξάνουν τον χρόνο νοσηλείας και τη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εμφραγμάτων έπειτα από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Η άμεση αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων και η έγκαιρη παρέμβαση με την κατάλληλη φαρμακευτική και συμπεριφορική προσέγγιση μπορεί να ηρεμήσει τον ασθενή και να βελτιώσει την έκβασή του.
Αυτό κατέδειξε μελέτη του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής της Ιωάννας Δημητριάδου, με επιβλέπουσα την επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Νοσηλευτικής, με έμφαση στη φροντίδα χρονίως πασχόντων, Μαρία Σαρίδη (φωτογραφία).
Μιλώντας στο iatronet.gr, η κ. Σαρίδη εξηγεί τους στόχους, τη σημασία και τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και προαναγγέλλει την επέκτασή της σε πολλαπλάσιο δείγμα ασθενών.
Παραλήρημα
Η πιλοτική μελέτη αφορά τη διερεύνηση της ευθραυστότητας και της επίπτωσης του παραληρήματος (νλελίριου) σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε Μονάδα Εμφραγμάτων. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς στην Ελλάδα.
"Η νοσηλεία σε ένα περιβάλλον Μονάδας Εντατικής, μέσα από μια νόσο έντασης που τους δημιουργεί συναισθήματα φόβου και ανησυχίας, εκλύει κάποια συμπτώματα παραληρήματος, που έχουν παρατηρηθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία", αναφέρει η κ. Σαρίδη και συμπληρώνει: "Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς βρίσκονται σε σύγχυση σκέψεων και συναισθημάτων, σε αποσυντονισμό και αποπροσανατολισμό σε σχέση με τον τόπο και τον χρόνο".
Η πρώιμη αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων οδηγεί στην έγκαιρη παρέμβαση, που όπως έδειξε η μελέτη μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την έκβαση. "Αν βρούμε μεγάλη επίπτωση σε παραλήρημα, πρέπει να προσεγγίσουμε τον ασθενή τόσο φαρμακευτικά για να τον ηρεμήσουμε, όσο και μέσω της επικοινωνίας του με τον γιατρό και τον νοσηλευτή, έτσι ώστε με τη σωστή ενημέρωσή του να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας, μέσα στο οποίο θα μπορέσει να συνέλθει από το βασικό νόσημά του που είναι το καρδιολογικό επεισόδιο - το έμφραγμα ή η στηθάγχη - για το οποίο έχει εισαχθεί".
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Νοσηλευτικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έγινε σε 106 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 74,2 (± 5,7) έτη που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας.
Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εργαλείο - κλίμακα αξιολόγησης σύγχυσης στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (CAM-ICU), η ερευνήτρια διαπίστωσε πως το πάνω από ένας στους πέντε ασθενείς του δείγματος (ποσοστό 21,7%) παρουσίασαν παραληρηματικές ιδέες και συναισθήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μονάδα Εμφραγμάτων.
Το παραλήρημα συσχετίστηκε με παρατεταμένη διάρκεια νοσηλείας και αύξηση της θνησιμότητας εντός νοσοκομείου, 30 ημερών και 6 μηνών, ενώ διαπιστώθηκε πως η έγκαιρη αναγνώριση και οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των δυσμενών αποτελεσμάτων σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου.
"Η αναγνώριση ανεξάρτητων προγνωστικών παραγόντων όπως ο καθετηριασμός και η χρήση βενζοδιαζεπινών επιτρέπει στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης παραληρήματος", αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, σημειώνοντας πως "η ενσωμάτωση αξιολογήσεων παραληρήματος και προληπτικών στρατηγικών στα πρωτόκολλα διαχείρισης ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα, να βελτιστοποιήσει τη χρήση των πόρων και να ενισχύσει τη συνολική φροντίδα των ασθενών στο περιβάλλον των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας".
Επεκτείνεται η έρευνα
"Η πρώτη αυτή πιλοτική μελέτη κατέδειξε πως αν αφήσεις έναν ασθενή με παραλήρημα που έχει κάποιες ευαισθησίες - επειδή κάποιος άλλος με ισχυρότερη ανθεκτικότητα μπορεί να μην επηρεαστεί - μπορεί να έχει δυσμενέστερη έκβαση. Η έγκαιρη και στοχευμένη παρέμβαση μπορεί να μειώσει το φορτίο τους", σημειώνει καταληκτικά η κ. Σαρίδη, προσθέτοντας πως τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν και την συμμόρφωσή του. "Οι ασθενείς αυτοί δεν είναι διασωληνωμένοι και σε καταστολή. Ένας ασθενής σε παραλήρημα δεν καταλαβαίνει πότε πρέπει να ενημερώσει ή κάποιες φορές βρίσκεται σε άρνηση. Δεν συμμορφώνεται επαρκώς σε συμβουλές ακινησίας ή ενημέρωσης του προσωπικού για κάτι που μπορεί να συμβεί", υπογραμμίζει.
Η μελέτη θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, τουλάχιστον 700 ατόμων, από πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα και να γίνει κατά το δυνατόν ποσοτικός προσδιορισμός της επίπτωσης του παραληρήματος στην έκβαση του ασθενή.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επίκουρο καθητηγή, Ευάγγελο Φραδέλο, το Εργαστήριο είχε την τελευταία εβδομάδα μια δημοσίευση στο περιοδικό "Nursing in Critical Care" και δύο αποδοχές, στα περιοδικά "Aims Public Health" και "Healthcare", αντίστοιχα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}