Η Ιταλία παλεύει με την έλλειψη γιατρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 20.000 γιατρών και 70.000 νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αιτία είναι ο ισχύων νόμος, ο οποίος περιορίζει τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.
Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες για το υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρόνια έλλειψη προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θέλει να διευκολύνει την πρόσληψη γιατρών από το εξωτερικό. Το υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να χαλαρώσει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν ξένοι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ένα διάταγμα που εκδόθηκε μετά την πανδημία του κοροναϊού το 2020, το οποίο διευκόλυνε την πρόσληψη γιατρών από χώρες εκτός ΕΕ, πρόκειται επίσης να παραταθεί πέραν της προθεσμίας του 2025.
500 γιατροί από την Κούβα προσλήφθηκαν από τη νότια ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας το 2022 για να διορθώσουν τα προβλήματα στελέχωσης του εκεί δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
21.000 αλλοδαποί γιατροί εργάζονταν στο ιταλικό σύστημα υγείας το 2019, 1 έτος πριν από την πανδημία, και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 28.000 το 2023. 87% από αυτούς προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ.
Επιπλέον, 23.000 αλλοδαποί νοσηλευτές εργάζονται στην Ιταλία, εκ των οποίων οι 9.456 προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Ο ιατρικός σύλλογος Anaao Assomed δήλωσε ότι η δημόσια υπηρεσία υγείας πρέπει να γίνει και πάλι πιο ελκυστική για τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.
Πολλοί επαγγελματίες υγείας θα φύγουν στο εξωτερικό ή θα εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα μετά την αποφοίτησή τους.
Πολλοί θα εγκατέλειπαν το δημόσιο σύστημα υγείας στην ηλικία των 50 ετών. Οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις προσωπικού και κατά συνέπεια οι βαρύτερες βάρδιες εργασίας είναι οι αιτίες.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε ορισμένους ιατρικούς τομείς, όπως τα επείγοντα περιστατικά και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Από το 2005, το 10% των γιατρών που έχουν συνταξιοδοτηθεί δεν έχουν αντικατασταθεί.
Ο αριθμός των νέων ειδικών που εισήλθαν στον τομέα της υγείας την ίδια περίοδο δεν επαρκεί για να αντικαταστήσει όλους τους συνταξιοδοτηθέντες γιατρούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί επαρκείς υπηρεσίες παντού, καταγγέλλουν οι ειδικοί.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}