Υγεία & Business

Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ

Ένα από τα πλέον δυναμικά στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στις αρχαιρεσίες της 19ης Ιουνίου.


Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 08:00

Δημήτρης Καραγιώργος
Διευθυντής Σύνταξης

Η Ιουλία Τσέτη είναι μία εξέχουσα μορφή στον χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Διακρίνεται για το σθένος και την ικανότητά της να υπερβαίνει εμπόδια και να κατακτά κορυφές. Μία νέα κορυφή την οποία στοχεύει, είναι η θέση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Μιλώντας στο iatronet.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα είναι υποψήφια στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου στις 19 Ιουνίου, κάνοντας λόγο για μία "φυσική συνέχεια" της μέχρι τώρα πορείας της.

Παρουσιάζει τις θέσεις της για την επόμενη μέρα της εκλογής της, μιλάει για τα δυνατά χαρτιά των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την ανάγκη να βελτιωθεί το εισόδημα των εργαζομένων.

Το βιογραφικό της είναι εντυπωσιακό. Η Ιουλία Τσέτη είναι πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, επίτιμη δρ Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ και πρόεδρος UN Global Compact Network Greece.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο iatronet.gr:

Τι σημαίνει για την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία η υποψηφιότητά σας για την προεδρία του ΣΕΒ;

Κατ΄αρχάς να σας πω ότι είμαι πολύ υπερήφανη που ανήκω στο χώρο των βιοεπιστημών, είμαι φαρμακοποιός και επίτιμη δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ - ένα κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας μάλιστα την 89η θέση παγκοσμίως και την 16η στην Ευρώπη.

Και φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στον μεγαλύτερο εργοδοτικό σύνδεσμο της χώρας, τον ΣΕΒ.

Για μένα ήταν μια φυσική συνέχεια της μέχρι σήμερα πορείας μου μέσα από θέσεις ευθύνης και  ενεργoύς συμμετοχής σε θεσμικά όργανα. Εκτός δηλαδή από γενική γραμματέας του ΣΕΒ σήμερα, και πρώτη εκλεγμένη πρόεδρος του UN Global Compact Network Greece, στο  παρελθόν υπήρξα αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης  Φαρμακοβιομηχανίας και μέλος στο ΔΣ του ΕΒΕΑ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί σήμερα μία εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, με έντονο αναπτυξιακό και ερευνητικό αποτύπωμα, και με μία πολύ δυναμική εξωστρέφεια, με τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν σε απαιτητικές αγορές του κόσμου και με το φάρμακο, να αποτελεί κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος έχει αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά, στηρίζοντας εκτός από τη δημόσια Υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, σε κάθε κρίση και πρόκληση.

Ποιες είναι οι θέσεις για την επιχειρηματικότητα, τις οποίες θα προβάλετε σε περίπτωση εκλογής σας;

Ο ΣΕΒ αποτελεί τον κορυφαίο επίσημο συνομιλητή της Πολιτείας, έχει σοβαρή οργάνωση και έχει υλοποιήσει πολλά πράγματα όσον αφορά στα μέλη του.

Σίγουρα, όμως, μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υποστήριξη και διασύνδεσή του με τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, καθώς και όσον αφορά στον ρόλο του στην Ευρώπη.  

Θέλουμε επομένως έναν δυνατό ΣΕΒ, ο οποίος λειτουργεί με γρήγορες ταχύτητες, όπως ακριβώς αρμόζει στο σύγχρονο περιβάλλον και ο οποίος παράλληλα, μεριμνά για τη γεφύρωση της περιφέρειας με το κέντρο, και του κέντρου με την περιφέρεια.

Ο κόσμος αλλάζει, τα προβλήματα πλέον όλων των επιχειρήσεων είναι σε μεγάλο βαθμό παγκόσμια και μέσα από μία τέτοια ματιά και προσέγγιση οφείλουμε να δούμε ξανά, το σύγχρονο επιχειρείν και την οικονομία.

Ειδικότερα, το γραφείο του ΣΕΒ στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να αξιοποιηθεί  με εξειδικευμένο τρόπο, ώστε κάθε μήνα να υλοποιούνται στοχευμένες συναντήσεις με ελληνικές και Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και με ένα διαφορετικό θέμα στην ατζέντα κάθε φορά.

Οι κρίσεις που μας έχουν χτυπήσει την πόρτα, μας έχουν διδάξει ότι μόνο με συνεργασίες, με γνώση και με ενωτικό πνεύμα θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Χθες ήταν η πανδημία, και η οικονομική ύφεση, σήμερα είναι η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, αύριο η κλιματική και η επισιτιστική.

Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις που όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αναγκαιότητα για μεγαλύτερο άνοιγμα και πρόσβαση στην καινοτομία, η πράσινη μετάβαση και το κυριότερο η στήριξη με όλα τα μέσα της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης, η οποία έχει ανάγκη από σημαντικές επενδύσεις και το κυριότερο μείωση του γραφειοκρατικού κόστους προκειμένου η οικονομία μας να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική.

Ειδικά για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, το να εξακολουθεί να υπάρχει ένα τόσο ληστρικό μέτρο όπως το clawback - ήδη από την εποχή των μνημονίων - αποτελεί κατάφωρη στρέβλωση, η οποία φρενάρει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.  

Να προσθέσω, επίσης, ότι η περιφερειακή ανάπτυξη, η απλοποίηση του επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος, η προβλεψιμότητα και οι υποδομές - σε αυτοκινητοδρόμους και λιμάνια - θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, προκειμένου και οι πολίτες αυτής της χώρας, σκληρά εργαζόμενοι και φορολογούμενοι να αισθάνονται ικανοποιημένοι.

Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά των ελληνικών επιχειρήσεων και ποιες πτυχές τους χρειάζεται να έρθουν πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα;

Θα σας απαντήσω, ότι κατ΄ αρχάς, τα δυνατά χαρτιά είναι οι ίδιες οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επιδείξει τεράστια ανθεκτικότητα απέναντι σε κάθε κρίση, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε υγειονομική, είτε ενεργειακή.

Και επειδή οι επιχειρήσεις αποτελούνται από ανθρώπους, το δυνατό χαρτί κάθε επιχείρησης και κάθε επιχειρηματία, είναι αναμφισβήτητα οι εργαζόμενοι, το άυλο ανθρώπινο κεφάλαιο, που αποτελεί σε κάθε κρίση και κάθε εποχή, ένα τεράστιο asset.

Βεβαίως οι άνθρωποι αυτοί, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα τεχνολογικά και ψηφιακά εργαλεία καθώς και στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως και στη δια βίου εκπαίδευση ώστε να μπορούν να ξεδιπλώσουν το δυναμικό και όλες τους τις δεξιότητες. Αλλά και η Πολιτεία - σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις - θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε οι εργαζόμενοί μας, να εργάζονται απρόσκοπτα και να μπορούν να αισθάνονται ότι πραγματικά ευημερούν.  

Προφανώς, η φαρμακοβιομηχανία είναι κλάδος αιχμής της ελληνικής οικονομίας, αλλά θεωρώ ότι οι κλάδοι και μεμονωμένες επιχειρήσεις οι οποίες εκπροσωπούνται από το ΣΕΒ (πχ. ο κλάδος της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ο κλάδος των κατασκευών, ο κλάδος των τροφίμων) και το σύνολο των μελών μας όχι μόνο στην Αττική αλλά κυρίως στην υπόλοιπη Ελλάδα διαθέτουν δυναμισμό και τεχνογνωσία.

Πολλές μάλιστα καινοτομούν στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και της ρομποτικής, ενώ ήδη ένα οικοσύστημα  νεοφυών επιχειρήσεων, αποτελεί σημαντική ελπίδα και πρόοδο για τη νέα γενιά και την επιχειρηματικότητα.

Τι είναι αυτό που μπορεί να δώσει ώθηση στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων;

Όλα αυτά που προαναφέραμε φανερώνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν, αυτό όμως που απαιτείται, είναι η περαιτέρω καλλιέργεια μιας κουλτούρας καινοτομίας, με απώτερο στόχο την αριστεία, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που - δυστυχώς - είναι μια πραγματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης την οποία όλες οι επιχειρήσεις συναντούν σε κάθε βήμα, αλλά και η ενεργή υποστήριξη από την πλευρά της Πολιτείας στη διαδικασία μετάβασης στην πράσινη εποχή, στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς και στο περιβάλλον της τεχνητής νοημοσύνης που ανοίγεται μπροστά μας με μεγάλες προσδοκίες.

Κρίσιμος παράγοντας επίσης, είναι η διασύνδεση της ελληνικής παραγωγής, με τα Ακαδημαϊκά και ερευνητικά Κέντρα. Αυτή διασύνδεση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, καθώς θα αναδειχθούν ταλέντα τα οποία είναι κρυμμένα αλλά και ένα νέο οικοσύστημα start up και έξυπνων επιχειρήσεων.

Και επειδή η εξωστρέφεια δεν είναι απλώς μία λέξη, αλλά εμπεριέχει στρατηγικές έννοιες, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών όταν δεν βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά μας και η παραγωγικότητά μας. Επομένως, ένα προβλέψιμο σταθερό περιβάλλον, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια και με συλλογικές συμβάσεις εργασιακής ειρήνης για όλους τους κλάδους, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Θεωρείτε μαγική την εικόνα της ελληνικής Οικονομίας, με τους δείκτες να ευημερούν και τους πολίτες να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους;

Να μην κρυβόμαστε η ελληνική οικονομία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι η προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής ύφεσης αλλά και της υγειονομικής κρίσης, μας οδήγησε σε πολλές δυσκολίες.

Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε και να δηλώνουμε αισιόδοξοι. Σήμερα η ελληνική οικονομία ανέκτησε τη θέση της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, συμμετέχει ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με αποτέλεσμα, να μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης επιχειρηματικότητας και συμπεριληπτικής ανάπτυξης.

Σε ένα περιβάλλον όμως σταθερής…μεταβλητότητας, είναι επόμενο οι συνέπειες να εμφανίζονται πρώτα στην τσέπη των πολιτών - ειδικά αυτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Για αυτό, το όραμά μου για τον ΣΕΒ είναι η δημιουργία ενός ισχυρότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα ενισχύει βιώσιμα την οικονομία. Ένας ισχυρός ΣΕΒ, είναι ταυτόσημος με μία Ισχυρή Οικονομία και με μία Ισχυρή Κοινωνία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων