Επιστήμη & Ζωή

Εκχύλισμα από τη φλούδα του πορτοκαλιού είναι πιθανό να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς [μελέτη]

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με βιοενεργές ουσίες της φλούδας.


Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024, 16:52

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Οι φλούδες πορτοκαλιού ενδεχομένως κρατούν το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, έδειξε νέα έρευνα από το University of Florida.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ορισμένα εντερικά βακτήρια βοηθούν στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Όταν τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά την πέψη, τα εντερικά βακτήρια παράγουν  Νοξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO).

Επίπεδα TMAO μπορούν να συμβάλλουν στην πρόβλεψη μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η Yu Wang και η ομάδα της, εξέτασαν την πιθανή δυνατότητα των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού που είναι πλούσια σε ωφέλιμα φυτοχημικά στη μείωση της παραγωγής TMAO και Τριμεθυλαμίνης (TMA).

Δοκιμάστηκαν 2 είδη εκχυλισμάτων-πολικό και μη πολικό κλάσμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκχύλισμα του μη πολικού κλάσματος  της φλούδας κατέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή βλαβερών χημικών ουσιών.

Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν ουσία (feruloylputrescine) στο εκχύλισμα του πολικού κλάσματος της φλούδας πορτοκαλιού, που επίσης καταστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή TMA.

Η Wang, δήλωσε ότι πρόκειται για νέο εύρημα που υπογραμμίζει την προηγουμένως μη αναγνωρισμένη δυνατότητα για την υγεία, της ουσίας feruloylputrescine στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η Wang, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού που συχνά απορρίπτονται ως απόβλητα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, σε πολύτιμες ουσίες που προάγουν την υγεία, όπως διατροφικά συμπληρώματα ή συστατικά τροφίμων.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με αυτές τις βιοενεργές ουσίες παρέχοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

Πηγές:
Journal of Agricultural and Food Chemistry.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων