Επιστήμη & Ζωή

Ποια ψάρια πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες

Εντούτοις, τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών εξακολουθούν να είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και ορισμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.


Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, 15:30

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Σύμφωνα σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων τύπων ψαριών που περιέχουν συγκριτικά υψηλές συγκεντρώσεις μεθυλοϋδραργύρου.

Ορισμένα είδη ψαριών, όπως για παράδειγμα ο τόνος και το κοκκινόψαρο, περιέχουν συγκριτικά υψηλές συγκεντρώσεις μεθυλυδραργύρου. Ως εκ τούτου, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων συμβουλεύει τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν, να μην τα καταναλώνουν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ένωση του υδραργύρου μεθυλυδράργυρος (MeHg) συσσωρεύεται στα ψάρια, τα μύδια, τα καβούρια και τα καλαμάρια. Δεν αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των περισσότερων ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με το BfR, η ένωση μπορεί να διαταράξει τη νευρολογική ανάπτυξη αγέννητων μωρών και βρεφών.

Όσον αφορά τις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες, ο πρόεδρος του BfR, καθηγητής Dr. Andreas Hensel, επισήμανε ότι η πρόσληψη μεθυλοϋδραργύρου μπορεί να μειωθεί με την αποφυγή ορισμένων τύπων ψαριών.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μεθυλυδραργύρου καταγράφονται ιδίως σε μεγάλα και ηλικιωμένα αρπακτικά ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο τόνος.

Συγκριτικά υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν επίσης στα κοκκινόψαρα. Για τη δήλωση, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μελέτη στην οποία το BfR διερεύνησε ποιες ουσίες περιέχονται στα τρόφιμα και σε ποιες συγκεντρώσεις.

Ο μεθυλικός υδράργυρος σχηματίζεται όταν τα βακτήρια απορροφούν τις ανόργανες ενώσεις του υδραργύρου που υπάρχουν στη φύση και τις μετατρέπουν σε οργανικές.

Αυτές μπορούν επίσης να φτάσουν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας, όπως εξήγησε το BfR.

Εκτός από την πιθανή πρόσληψη μεθυλυδραργύρου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών: Αυτά περιλαμβάνουν την παροχή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ορισμένων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων