Σε πολλές περιπτώσεις, η ακαταστασία και τα περιττά αντικείμενα σε έναν χώρο μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας αρνητικά. Συνεπώς, μπορεί μια οπτική που στηρίζεται στην τάξη και τον μινιμαλισμό να σας βοηθήσει;
Ναι και όχι. Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά και θα αφήσουμε εσάς να κρίνετε τι σας βολεύει περισσότερο.
Η ακαταστασία στο γραφείο μπορεί να μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς
Το να βρίσκεστε σε ένα ακατάστατο, αποδιοργανωμένο περιβάλλον εργασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τη συγκέντρωση — ακόμη και να σας αποσπά συνεχώς την προσοχή μέχρι να μην έχετε άλλη ενέργεια να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας. Επιπλέον, αν το ακατάστατο περιβάλλον είναι κάτι που δεν σας αρέσει αλλά δυσκολεύεστε να πείσετε τον εαυτό σας να το φτιάξει, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεικόνα σας, όπως και την παραγωγικότητά σας. Το να έχουμε πολλά πράγματα για να ασχοληθούμε τριγύρω μπορεί να εντείνει την αναβλητικότητα.
Η ακαταστασία στο σπίτι μπορεί να μειώσει την ευτυχία
Η ακαταστασία στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη ζωή σας. Κατά κάποιον τρόπο, η ακαταστασία μας κάνει να χάνουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντός μας, που έχει ως αποτέλεσμα να μη νιώθουμε ασφαλείς ή χαλαροί στο σπίτι μας, σαν να υπάρχει συνεχώς κάτι που μας ενοχλεί. Ενδιαφέρον έχει ότι σε μια σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά δυσανάλογα, με αυτό που περιγράφουμε πιο πάνω να συμβαίνει περισσότερο σε γυναίκες απ’ όσο σε άνδρες.
Η ακαταστασία μπορεί να είναι κίνδυνος για την ασφάλεια
Η ακαταστασία μπορεί επίσης να είναι κίνδυνος για την ασφάλεια αν υπάρχουν αντικείμενα ή καλώδια στο πάτωμα που κάποιος μπορεί να σκοντάψει, ή κίνδυνος για την υγεία αν οι σωροί των αντικειμένων σας έχουν γίνει μαγνήτες για σκόνη και μικρόβια. Επιπλέον, η ακαταστασία μπορεί να γίνει πηγή έντασης ή τριβής μεταξύ των ανθρώπων που μένουν στο ίδιο σπίτι – ή, εξίσου άσχημα, να διπλασιαστεί αν στο ίδιο σπίτι μένουν δύο ακατάστατοι άνθρωποι. Ακόμη και η κοινωνική σας ζωή μπορεί να επηρεαστεί, αν φτάσει σε σημείο που δυσκολεύεστε να καλέσετε κόσμο στο σπίτι σας. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ακατάστατα σπίτια, ειδικά με ακατάστατες κουζίνες, τείνουν να έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες.
Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση;
Ο μόνος τρόπος να παραμένει ο χώρος μας τακτικός είναι να τον καθαρίζουμε συχνότερα. Τα τελευταία χρόνια, πρακτικές όπως το decluttering έχουν γίνει δημοφιλείς και ο μινιμαλισμός κάνει δυναμική επιστροφή στη μόδα. Είναι όμως ο μινιμαλισμός η απάντηση σε μια ακατάστατη, αγχωτική καθημερινότητα;
Ίσως ναι, ίσως και όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν καλύτερα σε συνθήκες “οργανωμένου χάους”, αν και αυτές οι συνθήκες πολλές φορές αποκλείουν τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί το να μειώσετε τα πράγματα που έχετε στον χώρο σας να είναι κάτι που θα σας προκαλέσει μεγαλύτερο στρες, ειδικά αν είστε άτομο που δημιουργεί συναισθηματική σχέση με τα πράγματα στον χώρο του.
Αν όμως η ακαταστασία είναι η πηγή του άγχους σας (ή έστω ένας παράγοντας που το επιδεινώνει), αξίζει να δοκιμάσετε τι μορφή τάξης λειτουργεί για εσάς. Η τακτική καθαριότητα πρέπει να είναι κομμάτι της ρουτίνας, καθώς ακόμα και το οργανωμένο χάος μπορεί να είναι καθαρό χάος. Επίσης, ένας αναπροσδιορισμός της έννοιας του χάους μπορεί να βοηθήσει: Το ότι θέλετε να έχετε διαθέσιμα πολλά και διαφορετικά πράγματα μέσα στην ημέρα σας δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τα έχετε όλα μαζί, πεταμένα στο πάτωμα. Χωρίστε τα σε πιθανές κατηγορίες και αφήστε τα να καταλαμβάνουν πάλι χώρο στο δωμάτιο – αν μη τι άλλο, θα γλιτώσετε λίγο χρόνο την επόμενη φορά που θα τα ψάχνετε. Η οργανωτικότητα μπορεί να έχει διαφορετική μορφή για τον κάθε άνθρωπο, και αξίζει να ερευνήσετε τι δουλεύει για εσάς.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}