Επιστήμη & Ζωή

Μεγάλη μελέτη για τις διατροφικές μορφές και την υγεία

Πρόκειται για την πληρέστερη μέχρι σήμερα μελέτη στις γερμανόφωνες χώρες για τη διατροφή με βάση τα φυτά.


Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, 14:30

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τη φυτική διατροφή στον γερμανόφωνο κόσμο, οι ερευνητές θέλουν να μάθουν πώς η διατροφική συμπεριφορά επηρεάζει τη φυσική κατάσταση και την υγεία. Για τη μελέτη, η οποία ξεκίνησε τώρα υπό τον συντονισμό του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), θα πρέπει να βρεθούν 6.000 συμμετέχοντες ηλικίας 18 - 69 ετών. Συνολικά οκτώ είναι τα κέντρα μελέτης που συμπράττουν.

Στα οκτώ κέντρα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τη διατροφή τους: χορτοφάγοι (χωρίς ζωικά προϊόντα), χορτοφάγοι (χωρίς κρέας και ψάρι, αλλά με γάλα και αυγά, για παράδειγμα), αυτοί που διατρέφονται με ψάρι και όχι κρέας ή αυτοί που κάνουν μικτή διατροφή.

Στο Ινστιτούτο Max Rubner (MRI) στην Καρλσρούη, οι ερευνητές θέλουν επίσης να συμπεριλάβουν έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά και εφήβους όπου είναι δυνατόν, δήλωσε ο Benedikt Merz, ο εκεί επικεφαλής της μελέτης Coplant

Οι τακτικές εξετάσεις και οι συνεντεύξεις επί πολλά χρόνια θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, των βαρέων μετάλλων και των τοξινών της μούχλας, ενώ θα αναλυθεί και το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή η σύνθεση των μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με τον Merz, θα διερευνηθεί επίσης ο ρόλος που διαδραματίζουν στο θέμα αυτό οι κοινωνικοί, οικολογικοί και οικονομικοί παράγοντες βιωσιμότητας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημοσίευση των επιμέρους ευρημάτων σε τακτική βάση.

Παρόλο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν εντελώς ή εν μέρει το κρέας, υπάρχει έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία.

"Οι άνθρωποι που τρώνε κυρίως φυτική διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών", δήλωσε ο Merz. "Το κατά πόσον αυτό ισχύει και για τη χορτοφαγική διατροφή δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επαρκώς". Σε μεγαλύτερες διατομεακές μελέτες, οι χορτοφάγοι συχνά δεν συμπεριλαμβάνονταν.

"Βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα κατάσταση με την εύκολη διαθεσιμότητα εξαιρετικά επεξεργασμένων υποκατάστατων προϊόντων φυτικής προέλευσης".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων