Η αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας. Αυτό ανέφερε ισπανική ομάδα εργασίας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2024) στη Βιέννη. Η ανάλυσή τους δημοσιεύθηκε στο "Annuals of the Rheumatic Diseases".
"Ο εκτιμώμενος επιπολασμός της ψωριασικής αρθρίτιδας σε άτομα με ψωρίαση κυμαίνεται μεταξύ 6% και 42%, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα δερματικά συμπτώματα προηγούνται της αρθρίτιδας, έτσι ώστε η δερματική ψωρίαση να αποτελεί πρόδρομο της ψωριασικής αρθρίτιδας", αναφέρει η ομάδα εργασίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν μεγάλο όγκο δεδομένων στην αναδρομική μελέτη - κατάφεραν να συμπεριλάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα με ψωρίαση και να συγκρίνουν τη συχνότητα εμφάνισης νέας ψωριασικής αρθρίτιδας μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει ένα πρώτο ή δεύτερο βιολογικό φάρμακο για την ψωρίαση.
Αυτά περιλάμβαναν αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNFi) και βιολογικά φάρμακα που στοχεύουν στις ιντερλευκίνες (IL-12i, IL23i, IL-17i και IL-12/23i).
Η επίπτωση της ψωριασικής αρθρίτιδας καταγράφηκε στις διάφορες ομάδες για διάστημα έως και 5 ετών, με τον πληθυσμό της πρώτης γραμμής TNF να χρησιμεύει ως συγκριτικός δείκτης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ψωριασικής αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια της θεραπείας πρώτης γραμμής ήταν 37% χαμηλότερος με IL-12/23i και 39% χαμηλότερος με IL-23i από ό,τι με TNFi σε διάστημα 5 ετών.
Σε όσους έλαβαν θεραπεία δεύτερης γραμμής, ο κίνδυνος ήταν 32% χαμηλότερος με την IL-12/23i και 31% χαμηλότερος με την IL-23i σε διάστημα 3 ετών από ό,τι με τη θεραπεία πρώτης γραμμής με TNFi.
Τόσο στη θεραπεία πρώτης όσο και στη θεραπεία δεύτερης γραμμής, η πιθανότητα εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας ήταν 47% χαμηλότερη με την IL-23i από ό,τι με την IL-17i μετά από 3 και 5 έτη.
"Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη είναι σχετική επειδή εξετάζει τη συχνότητα εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας σε αντιστοιχισμένες, προσαρμοσμένες κοόρτες με περίοδο παρακολούθησης 5 ετών.
Όσο περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναχαιτιστεί η ψωριασική αρθρίτιδα πριν γίνει κλινικά εμφανής", δήλωσε η ομάδα εργασίας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}